Een zeevruchten diner, van A tot Z

In de tuin of op het terras, hier is het perfecte menu voor een zomerse avond

Datum van publicatie: 22/06/2021

Ah, de zomer! De zon, de hitte, de zee ... Nou ja, misschien moet je wat langer wachten om te baden in de zee, maar je kunt altijd een diner organiseren om de geuren en smaken te onthouden. Of het nu op het terras of in de tuin bent, alles wat je nodig hebt is goed gezelschap, achtergrondmuziek en onze suggesties om eten en wijn perfect te combineren, en hier vertrek je (althans in jouw verbeelding) naar je maritieme hart bestemming.

Dus glazen in de hand en vertrek! Hier is ons zomermenu, voor een zeevruchten diner van aperitief tot dessert!

 

Aperitief: de openingsdans

Onderschat het aperitief niet, want het is het visitekaartje van de avond. Er wordt gezegd dat "een goed begin het halve werk is": niets is minder waar als je je gasten wilt verrassen, zonder al je troeven te onthullen. Met de stijgende temperaturen en het samenhangende zweet,is het het beste om te kiezen voor eenvoudige en frisse hapjes. Bruschetta met tomaat, bijvoorbeeld, is de evergreen die iedereen altijd lekker vind. Als je daarentegen gewoon je eetlust wilt opwekken, serveer dan eenvoudig geroosterde pinda's op tafel. Het belangrijkste is om een ​​Spumante ONICE te hebben, de extra dry bubbel om ijskoud te drinken: een dorstlesser en zeer fris, is het de juiste manier om een ​​zomers diner op basis van vis te beginnen.

Het voorgerecht: nu gaat het echte werk beginnen

Hier sta je voor de eerste belangrijke beslissing. Koud of warm voorgerecht? In het eerste geval kun je kiezen tussen de grote klassiekers, zoals een carpaccio van tonijn of octopus, een zeevruchtensalade of een kabeljauw canapé, en de meer "creatieve" gerechten: met een hartige zalm en avocado cheesecake of fingerfood op basis van buffelmozzarella, garnalen en citroenschil, zal je zeker iedereen verbazen. Kies in deze gevallen voor een delicate witte, niet te alcoholisch of opdringerig, om de delicate smaken van de verse vis niet te overheersen: een DICASA Vino Bianco of een Eventus Bianco is perfect. Als het voorgerecht daarentegen warm is, zoals een garnalentempura in een enkele portie of tonijngehaktballetjes, kun je kiezen voor een meer gestructureerd witte, zoals een Fiano Puglia IGT of een Pinot Grigio delle Venezie DOC.

 

Welke combinaties zijn er mogelijk bij eerste gangen met vis?

Als het waar is dat de body van de wijn in verhouding moet staan ​​tot de structuur van het gerecht, is het, afhankelijk van de eerste gang die je kiest, beter om te focussen op een elegantere en delicatere wijn of een wijn met meer structuur en complexiteit. Voor bijvoorbeeld lekkere spaghetti met venusschelpen of een lekkere risotto met zeevruchten, probeer eens een witte met een goede smaak en aroma, zoals een Chardonnay Puglia IGT Biologico: in de mond is hij soepel, warm en zacht, een perfecte bondgenoot om de smaken van deze typisch zomerse gerechten te versterken. Als er daarentegen lichtere gerechten op tafel staan, zoals zwarte rijst met courgettes en gamba's of fregola met zwaardvis en cherrytomaatjes, is een Giulia Vino Bianco precies wat je nodig hebt om ze ten volle te waarderen.

 

Tweede gangen met vis? Dit is wat je moet kiezen

Een wijn combineren met een tweede gang met vis is zeker niet eenvoudig, maar met een beetje nieuwsgierigheid en ons advies vind je de perfecte combinatie. Vis is een zeer veelzijdig voedingsmiddel en er zijn veel verschillende bereidingswijzen, dus de mogelijkheden om te combineren zijn gevarieerd. Een droge witte, min of meer gestructureerd, is zeker de "eenvoudigste" keuze: een Vermentino di Sardegna bijvoorbeeld, met zijn bijzondere mineraliteit en delicatesse, is zeer geschikt om samen met gegrilde vis te worden gedronken, terwijl een Riesling van Oltrepò Pavese een perfect huwelijk vormt met sint-jakobsschelpen, weekdieren, schaaldieren en sushi. Als je een liefhebber bent van bubbels en het bruisen niet wilt opgeven, probeer dan een Ribolla Gialla Spumante: zijn fijne en aanhoudende perlage, samen met citrus- en minerale tonen, maken hem tot een uitstekend alternatief voor de klassieke stille witte.

 

De grote finale... het dessert!

En voor een diner tot in de perfectie bereid, kan een waardige afsluiting alleen een fris dessert zijn! Een goed idee is om desserts op basis van fruit te maken, ideaal om de mond te verfrissen en te reinigen als afsluiting op de visgerechten. Simpele en sappige met chocolade omhulde aardbeien zijn altijd welkom, zeker als je ze combineert met een Rosé Vino Spumante Millesimato met een felroze kleur en aroma's van bes, framboos, rode roos en citrusfruit: een waar genot om van te genieten op een warme zomeravond. Als toetje na de maaltijd raden we ook een limoncellocrème aan, die strikt ijskoud geserveerd moert worden, om hem optimaal te kunnen waarderen. En als je op safe wilt spelen, kun je altijd kiezen voor de klassieke Prosecco Millesimato, want hiermee maak je geen fouten!