Piemonte, Lombardije en Veneto: een reis tussen de wijnhoofdsteden van ItaliŽ

In Noord-ItaliŽ vind je een aantal van de meest geliefde wijnen: ontdek wat de hoofdsteden van de Italiaanse wijn te bieden hebben

Datum van publicatie: 12/07/2017

Het is bijna alsof je een brug overgaat, wanneer je vertrekkend vanuit Piemonte, land van de glooiende heuvels, via Lombardije, een regio met een landschap dat minder uitgesproken reliëf vertoont en waar men vele lekkere producten kan proeven, tenslotte aankomt in Veneto, land van Prosecco en van andere wijngaarden om verliefd op te worden.

Ontdek de ideale route van deze reis naar de hoofdsteden van de Italiaanse wijnen.

Op ontdekkingstocht naar de beste wijnen van Piemonte, Veneto en Lombardije

Piemonte, thuisland van de Barbera

BARBERA D'ASTI DOCG 2015

Arneis, Barbera, Barbaresco, Barolo, Dolcetto... deze regio telt zoveel wijnen dat het te veel is om ze allemaal te noemen. Wat hebben de in Piemonte geproduceerde wijnen met elkaar gemeen? Het zijn wijnen die je bijblijven. De rode zijn smaakvol en sterk. Spreek een liefhebber van Barolo of van Barbaresco, en zijn ogen gaan glinsteren! Zeer geschikt als meditatiewijnen, onmisbaar bij streekgerechten, zoals gebraad en stoofschotels.

Piemonte heeft veel te bieden: van Monferrato en de Langhe tot Roero. Gebieden die het decor vormen voor van op steile hellingen gelegen wijngaarden, waar je bij heldere hemel uitzicht hebt over de Alpen.

Niet te missen

Een bezoek aan Turijn, een veelzijdige stad, die altijd in ontwikkeling is. Met een breed aanbod aan musea, historische gebouwen, parken, tentoonstellingen en culturele evenementen, waarvoor je zeker een weekend kunt uittrekken.

Als je toch in Piemonte bent, moet je absoluut de Bonet proeven, een heerlijke specialiteit op basis van chocolade en noten.

Welke fles moet je opentrekken?

Een voor de hand liggende keuze: de Barbera d’Asti DOCG 2015 "Collection"! De Barbera is de lady in red onder de Piemontese wijnen, in staat zich aan te passen aan de meest uiteenlopende eetomstandigheden: elegant als het moet, lichtvoetig bij een eenvoudigere lunch of barbecue met vrienden.

Lombardije, bakermat van de Franciacorta

Lombardije, bakermat van de Franciacorta

Barbera, Bonarda, Franciacorta en Riesling. Het aanbod aan Lombardische wijnen omhelst een brede en veelzijdige verzameling: gewichtige rode wijnen, perfect voor bij een lunch of diner met typische streekgerechten. Een internationale witte wijn, van een druivenras dat in Lombardije tot volle wasdom komt. Tot slot een uitstekende klassieker van de hoogste kwaliteit en zeer traditioneel. De Franciacorta DOCG is een waar feest, een elegante toost, anders dan de made in Italy bubbles.

Niet te missen

Ben je een wijnliefhebber? Dan mag je de Vigna di Leonardo niet missen: in het hart van Milaan bevindt zich dit paradijselijke oord, een exacte reconstructie van de in 1498 door Ludovico il Moro aan Leonardo da Vinci geschonken wijngaard. Dit bezoek biedt meteen de gelegenheid ook de naastgelegen Casa degli Atellani en Giardino delle Delizie te verkennen.

Als je in Lombardije bent, is de Cotoletta alla Milanese een must. Of deze er nou eerder in Italië of, onder de naam Wiener Schnitzel, in Oostenrijk was, deze specialiteit steelt ieders hart: het zal hem wel zitten in dat kruidige paneerlaagje, de verfijnde smaak van het kalfsvlees of in de oneindige verscheidenheid aan bijgerechten waarmee het een smakelijk geheel vormt. Je kunt het niet maken deze niet te proeven, als je op de plek bent waar hij vandaan komt!

Welke fles moet je opentrekken?

Wat drink je erbij? Wij stellen een Franciacorta DOCG voor, als een licht aperitiefje of bij een verfijnd diner voor twee.

Veneto, land van de Soave

Soave DOC 2016

Amarone della Valpolicella, Garda DOC, Garganega Pinot Grigio Veneto, Merlot Cabernet Veneto, Pinot Grigio delle Venezie, Prosecco, Soave DOC, Valpolicella DOC: dit zijn de wijnen uit Veneto. Waardige wijnen, geurig en vol vuur. Traditionele rode wijnen, robuust en onmiskenbaar. De witte zijn perfect voor een aangename en verkwikkende onderbreking op een hete middag in juli. En dan heb je nog Prosecco: Italiaanse bubbels op hun best!

Niet te missen

In Cittadella, plaatsje in de provincie Padua, reist men door de tijd: de uit 1220 daterende stadsmuren zijn nagenoeg intact gebleven, en het is het enige stadscentrum in Europa, waar het uit de middeleeuwen stammende voetgangerstraject geheel bewaard is gebleven. Een betoverende stad, voor een fantastisch relaxed weekend.

Tijdens een wandeling door de dorpjes in Veneto zou je Xaéti kunnen proeven, typisch Venetiaanse lekkernijen, bereid met maïsmeel en rozijnen. Verleidelijke, lichte en smakelijke hapjes. Zal ik je een advies geven? Haal ze bij de bakker: ze zijn daar veel goedkoper dan bij de banketbakker in de stad, terwijl dat helemaal niets afdoet aan de kwaliteit!

Welke fles moet je opentrekken?

Er is een wijn dat de ziel van Veneto in zich draagt, een elegant label. Het gaat om de Soave DOC. Intens strogeel, met een bloemig aroma en een aangename frisheid.

Rosť Vino Spumante Millesimato

Er rest je niets anders dan een ontdekkingstocht naar de Noord-Italiaanse wijnen: breng een toost met ons uit op deze bij uitstek geschikte streek. Ontkurk, terwijl je je ideale route uitstippelt, een Rosé Vino Spumante Millesimato 2016, en hef samen met ons het glas!

Photo credit: Maëlick e IMBiblio via VisualHunt.com / CC BY-SA | www.guidosoraru.com via Visualhunt / CC BY