De lente is aangekomen: Seizoensmenu en bijpassende wijnen

DE LENTE IS AANGEKOMEN: SEIZOENSMENU EN BIJPASSENDE WIJNEN

Leven volgens de ritmes van de natuur lijkt veel moeilijker dan vroeger. Er is echter een eenvoudige, dagelijkse manier om het te doen: eet in het seizoen. Land en zee bieden het hele jaar door een buitengewone verscheidenheid aan authentieke ingrediënten, waarop je kunt vertrouwen voor een evenwichtige voeding: seizoensgebonden ingrediënten op tafel zetten betekent genieten van kleurrijke, milieuvriendelijke en smakelijke producten, vooral als ze vergezeld gaan van het juiste glas.

 Wil je de komst van het nieuwe seizoen op de lekkerste manier vieren? Hier zijn wat ideeën voor het bereiden van heerlijke lentegerechten, compleet met bijpassende wijn!

 

Lentekoken en wijn: de juiste flessen voor voorgerechten

 

Na een koude, donkere en regenachtige winter zijn de dagen langer geworden en kun je genieten van de eerste warmte. Wie graag buiten is, kan het nieuwe seizoen aangrijpen om zich te wapenen met een deken en mand en een gezellige picknick op een weiland te organiseren. En welke bereiding past er beter bij deze lentelunch en plein air dan een smakelijk en gemakkelijk te bereiden voorgerecht?

 

Gezouten Baci di Dama: van het een komt het ander

 

Mooi en romantisch, baci di dama kan ook bereid worden in een hartige versie door de twee amandelkoekjes te combineren met een beetje stracchino kaas. Dit recept geeft het gehemelte een echt onweerstaanbare kruimelige textuur, terwijl de roomkaas het een verrukkelijk zuurtje geeft.

In dit geval is het verplicht om wat ruimte in het mandje vrij te houden voor een fles Vermentino di Sardegna DOC, die perfect samengaat met deze smakelijke hapjes. Een groot liefhebber van vis, maar niet alleen, deze wijn met zijn strogele kleur, gevlekt met fascinerende groene reflecties, maakt citrustonen zijn kenmerk, vergezeld van florale hints die de slok een sierlijke kwaliteit lijken te geven. De gestructureerde en aanhoudende Sardijnse Vermentino wapent zich met zijn eigen natuurlijke smaak om die van de stracchino te ondersteunen, zonder die ooit te verdoezelen.

 

Chinese broodjes: meer lente dan dit!

 

De oosterse keuken heeft ook veel te bieden in de lente. Ter ere van het Chinese Nieuwjaar - dat samenvalt met het begin van dit seizoen - is het traditioneel om de wereldberoemde loempia's te bereiden, die bestaan uit een mengsel van gemengde groenten (er zijn echter veel variaties) gewikkeld in vellen rijstpapier. Het geheel wordt vervolgens gefrituurd tot een voorgerecht dat de beste streetfood waardig is.

Deze delicatessen - die vaak samen met zoetzure saus worden gegeten - willen een frisse wijn aan hun zijde die het gehemelte kan reinigen van hun vettigheid. Onder de beste wijnen voor de lente is de ideale kandidaat een Pinot Grigio delle Venezie DOC 2022, elegant en evenwichtig, allesbehalve timide in zijn aromatische expressie. Aangename toetsen van groene appel en tropisch fruit achtervolgen elkaar in het glas en veroveren de neus, terwijl men in de mond kan genieten van een discrete structuur en een volle smaak. Echt uitstekend om tussen de broodjes door te drinken!

 

Lente op je bord: onweerstaanbare voorgerechten en wijnarrangementen

 

De Italiaanse gastronomie is rijk en gevarieerd, maar zowel in de lente als bij koud weer domineren pastagerechten het beeld en weten ze fijnproevers te overtuigen met smakelijke en romige recepten.

 

Romige en smakelijke aspergelasagne

 

Als je een stevige pan lasagne niet kunt missen tijdens een gezinslunch, kun je rekenen op een aspergesaus, verrijkt met de altijd aanwezige béchamelsaus en op smaak gebracht met Parmezaanse kaas en nootmuskaat.

Deze lentegroente geeft enorm veel voldoening in de keuken, hoewel het niet altijd makkelijk te combineren is met wijn, juist vanwege de bijzondere geuren. Maar de wijnindustrie heeft altijd de juiste oplossing, in dit geval een glas Arneis Langhe DOC.

Deze witte wijn uit Piemonte - gemaakt van een inheemse druivensoort - heeft een prinselijk strogeel kleed met gouden tinten, maar zijn karakter lijkt bijna dat van een rebel: het bouquet is in feite een schilderachtige mix van acaciabloemen en exotisch fruit, die in de mond evolueert naar hints van perzik en citrusvruchten.

 

Rigatoni met saffraancrème: welke wijn kiezen?

 

In het voetspoor van smaak bijzonderheid, brengen de lente maanden een gewaardeerde specerij op tafel, verkregen uit een prachtige paarse bloem: saffraan. Er zijn mensen die niet houden van de intense, aardse en licht bittere geuren, en mensen die juist dol zijn op deze eigenschappen, waarmee het mogelijk is om heel speciale seizoensrecepten te maken, zoals een gerecht van rigatoni met saffraancrème.

Ook saffraan is een complexe combinatie, die goed samengaat met de bubbels van de aromatische en verfrissende Prosecco DOC. Tonen van groene appel maken de smaak nog verfrissender, samen met hints van druiven en lindebloesem. Het vleugje matige zuur in de mond is ideaal om de mond te reinigen van intense kruidige tonen.

 

Vlees of vis? Bij twijfel kun je beter de juiste wijn ontkurken!

 

Bij seizoensproducten denk je automatisch aan een rijkelijk bewerkte moestuin, maar ook vlees en vis volgen een bepaalde seizoensgebondenheid. Hiermee rekening houden betekent milieuvriendelijker consumeren, maar ook een paar euro's besparen in je portemonnee.

 

Sarde a beccafico, een smakelijk visgerecht als tweede gang

 

Wat betreft ingrediënten voor zeevruchten is maart rijk aan makreel, amberjack, rode mul en tarbot, maar het biedt ook het basisingrediënt voor sarde a beccafico.

Dit Siciliaanse gerecht (waarvan de naam is afgeleid van de gelijknamige vogel die ooit door de adel werd gejaagd en gegeten en later werd vervangen door goedkopere sardientjes) wordt bereid door de vis te rollen rond een mengsel van broodkruim en verschillende smaken (meestal knoflook, peterselie, zout, peper, olie, pijnboompitten en sultana's, maar er zijn veel lokale variaties), ze vervolgens te bakken in de oven en te serveren met een uitstekende witte wijn, zoals een biologische Chardonnay Puglia IGP.

De intense aroma's van deze wijn zijn precies wat nodig is om dit gerecht te begeleiden: het regionale terroir beïnvloedt het product en geeft het betoverende toetsen van tropisch fruit, met een afdronk die doet denken aan amandelen. In de mond is hij zacht, elegant en licht vanilleachtig.

 

Vleesgerechten... met etnische smaken!

 

Wie beweert dat de keuken van maart voornamelijk gebaseerd is op bloemige tonen en lichte smaken, moet misschien nog eens goed nadenken: zelfs liefhebbers van intense smaken kunnen genieten van uitstekende combinaties van lentegerechten en wijn.

De etnische keuken heeft in dit opzicht veel pijlen op haar boog: om de smaakpapillen te verrassen en te ontwaken uit de lethargie van de lange winter, heb je een heerlijke currycrème met pijnboompitten nodig, waarmee je zachte kipreepjes op smaak brengt.

De delicatesse van het witte vlees in combinatie met de fascinerende en betoverende kruidigheid van de curry vraagt echter om ondersteuning door een even volle en warme, intense en smaakvolle, maar toch elegante en aangename wijn zoals een Syrah Terre Siciliane IGT, die aroma's van rijp fruit en kruiden in het glas brengt en het gehemelte een warme en omhullende smaakervaring geeft.

 

Lenterecepten en wijn: wat te drinken bij fruitdesserts?

 

ricette primaverili con vino giusto in abbinamento

 

De lente brengt altijd enorme voldoening voor fruitliefhebbers, omdat het beste van de afgelopen wintermaanden wordt gebruikt en verrijkt met nieuwe ingrediënten. In maart kun je nog steeds genieten van de overvloedige toevoer van vitamine C uit sinaasappels, mandarijnen, citroenen en grapefruits, maar het is ook mogelijk om te genieten van uitstekend witvlezig fruit, waarmee je een voorjaarsmenu waardig kunt afsluiten.

Een omgekeerde appeltaart is bijvoorbeeld een perfect hapje bij de thee van vijf uur, maar past ook heel goed bij een Spumante Moscato. Als je het in het glas schenkt, kun je de elegante gouden tint met groene reflecties waarderen, maar vooral het spel van de bubbels volgen, die een aanhoudend en geurig schuim vormen. De vinificatie van Moscato druiven geeft tonen van roos en salie, terwijl de fruitige identiteit ook in de mond wordt waargenomen, zoet zonder plakkerig te zijn.

Voor wie de zoetheid van fruit graag combineert met de bittere nasmaak van fondant, kan een taart met chocolade en peren combineren met een Barolo grappa.

Nebbiolo marc leeft een tweede leven dankzij dit distillaat met zijn mooie amberkleur en bedwelmende vanilletonen, verkregen door rijping in houten vaten. Een smaak die niet voor iedereen is weggelegd, maar die veel voldoening geeft, vooral aan het einde van een maaltijd!

Alles klaar voor het lentemenu? Als je de juiste wijn nog niet hebt gevonden, verken dan de Giordano Wijnen catalogus... je zult er geen spijt van krijgen!