5 ideeën voor je volgende visbarbecue

Hier zijn alle tips die je moet weten voor een onvergetelijke barbecue

5 ideeën voor je volgende visbarbecue

Datum van publicatie: 09/06/2025

 

De mediterrane smaak op tafel brengen met een geslaagde zomerse visbarbecue is heel eenvoudig als je deze 5 tips kent om uitstekende gerechten te bereiden, zonder risico op verbranding of visvlees dat te draderig is. Hier is alles wat je moet weten en de stappen die je moet volgen voor een perfecte visgrill, van het kiezen van de vis en het marineren ervan, tot de bijgerechten en de wijn die je moet kiezen!

 

Vis kiezen om te grillen

 

Niet alle vis is bedoeld om op de grill te belanden: sommige hebben niet de juiste textuur, dus het is beter om te kiezen voor sterke vis met een taaie huid om te voorkomen dat ze halverwege de bereiding uit elkaar vallen of aan de grill blijven plakken. Maak het juiste boodschappenlijstje voordat je gaat grillen! Zalm, makreel, tonijn, zwaardvis, zeebaars, zeebrasem en schelpdieren: dit zijn de ideale vissen om te grillen die de sterren van je BBQ zullen zijn. Schaaldieren zoals garnalen, koningsgarnalen en langoustines lenen zich uitstekend om te grillen.

 

Het is beter om te kleine vis en schelpdieren te vermijden: de eerste hebben de neiging om uit elkaar te vallen, de laatste worden gemakkelijk kauwbaar. Als je de verleiding van inktvis en inktvis niet kunt weerstaan, kies dan kleine exemplaren en bak ze licht.

 

Marineerideeën voor vis-BBQ

 

Als je op het punt staat een barbecue met zeevruchten te organiseren, is het zeker een goede gewoonte om de vis te marineren om te voorkomen dat hij verkoolt zodra hij in contact komt met de hete grill, maar dat niet alleen: door te marineren worden de sappigheid en de smaak van de vis verhoogd. Bereid eenvoudige marinades voor je mediterrane grill, volgens de basisregel: 1 deel vet, 2 delen zuur, zout en kruiden.

 

Probeer eens een klassieke marinade met extra vierge olijfolie, citroen, zout, peterselie, salie en twee basilicumblaadjes, of een Ligurische pestomarinade met een paar scheutjes citroensap en balsamicoazijn, of een marinade van witte wijn en citrusvruchten gemaakt met wijn, sinaasappel- en citroenschil, knoflook, tijm, zout en peper.  De inwerktijd hoeft niet heel lang te zijn: de vis met de marinade kan een half uur tot 2 uur rusten in de koelkast, afhankelijk van de grootte van de vis. Vergeet niet om vis en marinade in de koelkast te bewaren en om de vis te drogen voordat je hem op de grill legt!

 

Kooktijd: hoe weet je of de gegrilde vis klaar is?

 

Voordat je begint met het bereiden van de vis, moet je ervoor zorgen dat het rooster vrij is van eerdere resten en, zodra het rooster heet genoeg is, kun je bakpapier of een gietijzeren bakplaat gebruiken als je bang bent dat de vis blijft plakken. Wat de bereidingstijd betreft, moet je voor hele vissen (zoals zeebaars) gewoon naar de kleur kijken: ze zijn gaar als ze goudbruin zijn. Vergeet niet om de filets en plakken om te draaien met een spatel, zodat je het vlees niet doorboort. Dezelfde procedure voor schaaldieren: middelgrote garnalen zijn gaar in 2 - 3 minuten per kant.

 

Geef altijd de voorkeur aan de directe bereidingsmethode voor vis en droog de moten altijd af voordat je ze op de grill legt: vette resten van de marinade op de kolen zullen vlammen veroorzaken die, hoe snel ook, je delicatessen zullen beschadigen.

 

De ideale bijgerechten voor gegrilde zeevruchten

 

Ideale bijgerechten en wijn voor bij een visbarbecue.

 

Geef bij gegrilde vis de voorkeur aan gegrilde groenten op smaak gebracht met extra vierge olijfolie, knoflook en munt, frisse salades zoals citrusvruchten en venkel, of een lichte pinzimonio van gemengde groenten. Deze laatste oplossing is ook de meest veelzijdige: je kunt rijke assortimenten aanbieden, waarbij je de meest geschikte groenten kiest voor bij je gekozen vis, zoals courgettes, asperges, sperziebonen en paprika's.

 

Auberginefilets met kruiden doen het uitstekend bij de meest delicate, aromatische en pittige vis; een stevig bijgerecht met champignons is niet te onderschatten ! Gegrilde champignons in het bijzonder voegen een speciale toets toe en zorgen voor een intrigerende balans van smaken met de hoofdgerechten.

 

Welke wijn kies je voor je visgrill?

 

Wit of rosé? Wij suggereren een aantal perfecte wijnlabels om te combineren met vis voor je volgende barbecue!

 

Van de witte wijnen zijn bijvoorbeeld Chardonnay, Vermentino, Garda DOC Bianco en Cortese Piemonte DOC ideaal voor een geslaagde visgrill: ze passen goed bij vis en groenten dankzij hun zachtheid en frisheid.

 

Als je liever kiest voor roséwijnen, dan zijn de Esclusivo Etichetta Oro Rosato Puglia IGT, de Raggiante Rosato en de Loris Vino Rosato de wijnlabels die je moet kiezen: met hun aangenaamheid en evenwichtige zuurgraad zijn ze perfect om te combineren met zowel gegrilde vis als plantaardige bijgerechten en versterken ze hun smaken.

 

Nu je de trucjes voor een perfecte visbarbecue kent, hoef je ze alleen nog maar toe te passen en je gasten te verrassen met de beste visbarbecue ooit, samen met Giordano Wijnen!

Bekijk de inhoud
Zoek in het blog