De kou arriveert: welke wijnen kunnen gecombineerd worden met vellutata, crŤmes en bouillons?

De juiste combinaties met wijn voor een superfijne winter

De kou arriveert: welke wijnen kunnen gecombineerd worden met vellutata, crŤmes en bouillons?

Datum van publicatie: 19/10/2022

Of je nu een liefhebber bent van de winter of niet, het maakt niet uit: vellutata, crèmes en bouillons gecombineerd met een uitstekende wijn kan van de winter het beste seizoen maken!

Na een koude dag buiten doorgebracht te hebben, voor een wandeling in de bergen of een reis naar de sneeuw bijvoorbeeld, zijn vellutata, soepen, minestre, crèmes en bouillons een weldaad, vooral als ze gecombineerd worden met de juiste wijn. Maar ook noedels en oosterse soepen zijn een genot die perfect passen bij koudere temperaturen. Welke wijnen kunnen het beste met deze gerechten gecombineerd worden? 

Welke kenmerken moeten wijnen bezitten om te combineren met vellutata, crèmes en bouillons?

De bereidingsmethode, de gebruikte ingrediënten en kruiden, maar ook de consistentie van het gerecht zijn de factoren die je zullen leiden bij de keuze van de beste wijn om te combineren met vellutata, crèmes en winterbouillons. Hier zijn een paar tips:

  • De vellutata: wordt vaak bereid met eieren, boter of room, en kan goed gecombineerd worden met jonge witte wijnen, met een matig alcoholgehalte, zoals de Falanghina Campania IGT; 
  • De crème: vereist het gebruik van bloem, béchamel of aardappelen. Ze geven de voorkeur aan frisse witte wijnen, met een discrete body en zuurgraad, met een zachte structuur, zoals een Vermentino di Sardegna DOC;
  • De bouillons of soepen: worden bereid met groente- of vleesbouillon en vaak vergezeld door pasta, en kunnen perfect gecombineerd worden met bloemachtige- en jonge witte wijnen, met een lichte body, zoals een Chardonnay IGT Vigneti delle Dolomiti; 
  • De minestroni: bereid met peulvruchten of spek, kunnen gecombineerd worden met een droge witte wijn met een goede structuur en met meer scherpe aroma's zoals een Lugana DOC (perfect ook met tortellini in bouillon) of met een rode wijn zoals een jonge Chianti.

Ideale wijnen om te combineren met soepen

Immagine che contiene tavolo, cibo, piatto, dilegnoDescrizione generata automaticamente

Soepen kunnen uit vele soorten en smaken bestaan: vis, vlees of groente en worden over het algemeen gekenmerkt door een dikkere consistentie dan bij bouillons.

  • Groente- of vleessoepen geven de voorkeur aan jong rode wijnen, met medium body en lichte tannines, met een fruitig bouquet en matig alcoholgehalte, zoals een Chianti of een Cabernet Sauvignon. 
  • Vissoepen daarentegen geven de voorkeur aan een combinatie met een rijpe witte wijn en met intense aroma's zoals een Verdicchio of een Pinot Grigio. 
  • Peulvruchtensoepen of -granen kunnen het beste gecombineerd worden met een gestructureerd en belangrijk rode wijn: je kunt hem combineren met de Barbera d’Asti DOCG Superiore!

De beste wijnen om te combineren met de smakelijke en heerlijke oosterse soepen worden gekenmerkt door intense en fruitige, maar eerder lichte aroma's, zoals een Oltrepò Pavese Riesling DOC en de roséwijnen, die het beste gecombineerd kunnen worden met gekruide gerechten. Heb je ooit een fles Loris Rosè Magnum geprobeerd in combinatie met noedels? Dit type soepen worden met veel kruiden bereid, hebben vaak een zoete smaak, door de kokosmelk, en kunnen min of meer pittig zijn: een lichte tannine is hier nodig!
 
Nu de combinaties met het warme gerechten van het seizoen geen geheimen meer voor je hebben, moet je gewoon kiezen welk gerecht tussen vellutata, crème, bouillon of soep je op tafel serveert en combineert met de beste Giordano wijnen!