Grill Different: hoe bereidt u een Asado voor, de perfecte Argentijnse barbecue

De Argentijnse Asado is niet alleen een bereidingswijze om vlees te grillen, maar eerder een echte way of life. Ontdek hoe u de perfecte Asado kunt bereiden, welk vlees u moet kiezen en met welke wijnen u het kunt serveren

Grill Different: hoe bereidt u een Asado voor, de perfecte Argentijnse barbecue

Datum van publicatie: 11/05/2018

De term Asado betekent geroosterd: het is de naam waarmee de Argentijnen de Barbecue aanduiden, gegrild vlees dat langzaam wordt gekookt boven hete kolen en vergezeld wordt door de immer aanwezige chimichurri-saus. Een hele bijzondere bereidingswijze, anders dan de barbecue waaraan we gewend zijn: een systeem dat in de pampa's graslanden is ontstaan en de afgelopen eeuw door de Gaucho’s werd gebruikt. En toen in die tijd de stukken vlees à la cruz gekookt werden, of op een metalen houder in de vorm van een kruis omringd door vuur, is dit uit praktisch oogpunt in de loop van de jaren verlaten en werd de voorkeur gegeven aan de parrilla, het klassieke metalen rooster dat over het vlees wordt geplaatst.

Zo bereidt u de Asado voor, de perfecte Argentijnse barbecue.

Asado, het recept

Come preparare l'Asado, succulenta grigliata argentina

Ingrediënten

Rundvlees, lamsvlees, varkensvlees, kip, chimichurri saus, zout en peper

Voorbereiding

De eerste regel om een ​​goede Asado te krijgen, is de keuze van de juist gesneden stukken vlees die we in de parrilla zullen leggen. We kiezen voor rund, lam, varkensvlees en kip; een goede slager zal u kunnen adviseren wat de beste delen zijn (lamskoteletten, varkensworst en kippendijen zonder been mogen niet ontbreken). Zodra de ingrediënten zijn gekozen, is het tijd om alles te marineren!

Plaats het vlees in een grote glazen of keramische schaal. Voeg een scheutje grof zout, peper, een paar takjes rozemarijn en een flinke dosis chimichurri saus toe. Masseer het vlees, om ervoor te zorgen dat de saus gelijkmatig verdeeld wordt over alle vleesdelen. Dek het vlees af en laat het gedurende de hele nacht in de koelkast staan.

Vergeet niet om het vlees minstens een uur voor het koken uit de koelkast te halen: de thermische schok van temperatuurverschillen zou de kwaliteit van uw barbecue in gevaar kunnen brengen!

We bereiden de barbecue voor. Als u hout gebruikt, geven we de voorkeur aan eiken of zeer hard hout, dat langzaam brandt. Verdeel de stukken homogeen onder de grill, zodat de ontstane vuurmassa het hele kookoppervlak bedekt.

Als u houtskool gebruikt, plaatst u de briketten in piramidevorm en legt u aanmaakblokjes tussen het ene en het andere niveau. Deze manier om de houtskool aan te steken garandeert ventilatie en constante vlammen. Wanneer de houtskoolbriketten worden aangestoken en een dun helder patina laagje aan het oppervlak verschijnt, is alles gereed om het vlees te kunnen koken.

Droog het vlees af met absorberend papier om marineerresten te verwijderen. Reinig de grill met een doekje gedrenkt in olie om eventuele onreinheden te verwijderen en zo het metaal voor te bereiden op het voedsel. Leg het vlees op de grill en begin met koken!

Kleine trucs voor een optimaal resultaat? Gebruik nooit een vork om de stukken vlees tijdens de barbecue om te keren, serveer met een pincet of spatel. Gebruik altijd handschoenen, pannenlappen en theedoeken bij het hanteren van het gereedschap: de asada is nog niet echt een gewaardeerd gerecht! Bestrijk het te roosteren vlees met de chimichurri saus om het de typische smaak te geven: u kunt hiervoor een takje rozemarijn gebruiken.

Nog een laatste tip? Bereid het vuur om te barbecueën goed voor. Bedenk dat het later niet meer mogelijk is om bij te vullen, daarom is een goede basis van het vuur essentieel om het gekozen vlees op de juiste manier te grillen.

De perfecte wijnen voor de Argentijnse Asado

I vini perfetti per accompagnare il tuo primo Asado

Met al dit gesis van vlees op de grill, mag een rode wijn niet ontbreken! Kies een robuuste en ronde wijn, perfect om het karakter van vlees en saus te begeleiden: probeer een Toscana Rosso Selvato. Zachte en gebalanceerde tannine geven een fluweelachtige smaak, de beste manier om de aromatische rijkdom van Asado te kunnen waarderen. Schenk de wijn bij het gegrilde rundvlees.

Om lam en varkensvlees, vooral ribben en karbonades, te begeleiden, probeer eens een witte wijn met een rijk en uitnodigend bouquet zoals de Soave DOC. Zijn frisheid en structuur zullen zelfs de meest sceptische Wine Lovers overtuigen. Een slok om de vette indrukken van het vetste vlees weg te laten vloeien, en een andere slok om de belevenis van de Asado met zeer expressieve hints te completeren.

En tot slot, wanneer de kip stomend op tafel arriveert, serveert u een exclusieve Esclusivo Etichetta Oro Rosato Puglia IGT: ja, zelfs een rosé kan bij een barbecue gedronken worden, en past perfect bij een Asado wanneer het kippenvlees geserveerd wordt. Grote delicatesse op uw bord, met sappig vlees dat perfect bereid is; grote elegantie in uw glas, met een rosé met de intrigerende mediterrane geest verzacht door een soepele en frisse body, en fruitige sensaties die bijna in staat zijn continuïteit te creëren van smaken van bewonderenswaardige intensiteit. Een overtuigende wine pairing, niet triviaal en met een zeker effect.

In Argentinië is er deze gewoonte: wanneer de gerechten zijn leeggemaakt en het vuur begint af te sterven, als de gasten tevreden zijn, wordt deze rituele zin uitgesproken: Un aplauso para el Asador! En dan begint het applaus.

Wilt u weten of u goed bent geweest aan de grill aan het einde van uw eerste Asado? Wacht op het applaus van de gasten ... en proost met hun op uw volgende BBQ!

Photo credit: nestor galina and Max Besser Jirkal on Visual Hunt / CC BY

Bekijk de inhoud
Zoek in het blog