Mousserende wijnen - 10 geheimen en weetjes van de meest geliefde bubbels

Houd je ook zo van half-mousserende en de wat frissere, sprankelende wijnen? We hebben aan je gedacht: hier lees je 10 intrigerende wetenswaardigheden over de sprankelendste labels aller tijden.

Mousserende wijnen - 10 geheimen en weetjes van de meest geliefde bubbels

Datum van publicatie: 30/11/2017

Iedereen houdt van bubbels! Beginnend met Prosecco, de best verkochte ter wereld, worden Italiaanse mousserende wijnen wereldwijd gewaardeerd. Gaat jouw hart ook sneller kloppen van deze heerlijke sprankelende wijnen, ontdek dan hier 10 wetenswaardigheden!

Geheime bubbels: weinig bekende wetenswaardigheden en feiten over de populairste half-mousserende wijnen

1 – Waarom noemt men hier het laatste glas het ‘bichiere della staffa’ (letterlijk: ‘het stijgbeugelglas’)?

Segreti Bollicine: il Bicchiere della Staffa

Simpelweg vanwege het transportmiddel uit vervlogen eeuwen! Tot het einde van de negentiende eeuw was in de stad het paard het meest gebruikte vervoermiddel. Ook wanneer men wat ging drinken in een herberg! Vlak voordat men naar huis terugkeerde dronk men het laatste glas als het ware in het zadel, ofwel... met één been in de stijgbeugel!

2 – Wat zit er in champagne?

Che cosa c'è dentro lo Champagne

Ga niet op zoek naar een druivensoort die je niet zult vinden, de champagnedruif bestaat niet! Champagne wordt voornamelijk verkregen uit: Pinot Nero, Pinot Meunier, Chardonnay, Pinot Bianco, Petit Meslier en Arbanne.

3 – Wat smaakt perfect bij paddenstoelen?

Le Bollicine sono perfette con i funghi

Bubbels! Paddenstoelen lenen zich goed voor verschillende soorten bereidingen, vooral voor rijke smaakvolle sauzen bij heerlijke voorgerechten. Ze zijn zeer zuurstofgevoelig, dus kook ze bij voorkeur niet te lang. Ze hebben een zoete nasmaak, hoewel ze van zichzelf weinig (tot geen) smaak hebben. Een perfecte combinatie? Fettuccine ai funghi porcini met Pinot Rosé!

4 – Duizend mogelijkheden voor een aperitief

Le Bollicine sono perfette come aperitivo

Houd het niet bij de gewone cocktail: bubbelwijn behoort tot de meest karakteristieke ingrediënten voor een perfecte cocktail! Spritz, een drankje op basis van Prosecco, Bellini... er zijn legio recepten en wij beleven veel plezier aan het combineren van onze meest geliefde wijnen met ongewone ingrediënten, voor een onvergetelijke frisse toast. Een zeer eenvoudig recept? Negroni Sbagliato: Mix Spumante, Martini Rosso en Bitter Campari in gelijke hoeveelheden, schenken en toasten maar!

5 – Visfrituur met bubbels

Fritto di pesce? Perfetto con le Bollicine!

Gefrituurde vis is heerlijk, of het nu gaat om schelpdieren of de traditionele paranza: het krokante paneerlaagje, de verschillende vissoorten en het zout geven een stevige, volle en herkenbare smaak aan dit heerlijke gerecht. Bubbels verzachten perfect het vettige mondgevoel dat je krijgt van de bakolie: ze hebben een ideale licht zure frisheid. Je creëert een optimale harmonie, als je kiest voor een onvergetelijke Valdobbiadene!

6 – Sinds wanneer draagt Prosecco het DOC-label?

Bollicine del Prosecco? Prima IGT, poi DOC

Binnen de oneindige wirwar van benamingen die getuigen van de rijkdom van het nationaal oenologisch erfgoed, hadden niet alle wijnen altijd al de afkorting DOC duidelijk op hun etiket staan. Misschien vind je het moeilijk te geloven, maar Prosecco droeg tot 2009 het IGT-predicaat, geen DOC-label.

7 – Waarom is spumante brut?

Brut, ma non come lo intendete voi

De term brut heeft niets te maken met het uiterlijk van de fles! In de oenologie duidt dit woord de afwezigheid van zoet, ofwel suiker, aan. Het is een uit het Frans afkomstige benaming: het betekent ruw of onbewerkt. In de loop der tijd heeft het ook de betekenis van puur gekregen. Kortom, een brut-wijn is nauwelijks zoet, heeft de sprankeling van bubbels en is puur genot!

8 – Finché c’è Prosecco c’è Speranza (Zolang er prosecco is, is er hoop)

Bollicine... al Cinema!

Het is geen Venetiaans spreekwoord, maar de titel van een onlangs in de Italiaanse bioscopen uitgebrachte detective. Dit op de gelijknamige roman van Fulvio Ervas uit 2010 gebaseerde werk is het eerste van de regisseur Antonio Padovan, een sinds jaren in New York gesettelde Venetiaan. Giuseppe Battiston ondervraagt inspecteur Stucky, een stuntelige rechercheur die worstelt met een mysterieuze zelfmoordzaak, gevolgd door een aantal moorden die daarmee verband lijken te houden. Finché c’è Prosecco c’è Speranza is een film, die zich te midden van wijnvaten, wijnkelders, wijngaarden en broederschappen van fervente wijnkenners in een bewust ontspannen tempo ontvouwt, en zo ruimte laat voor bewondering van de schilderachtige landschappen.

9 – Risotto met bubbels

Bollicine e risotto, matrimonio perfetto

Bereid een risotto met bubbels: niet alleen in je glas, maar ook in het gerecht! Daarbij komen unieke en onweerstaanbare geuren vrij, resulterend in een weergaloze romigheid. Probeer een smakelijke risotto met in mousserende droge Pinot Spumante Brut gedrenkte aardbeien, of een traditionelere, naar Prosecco geurende paddenstoelenrisotto: succes verzekerd in de keuken en aan tafel!

10 – Voor welke bubbels kies je bij Panettone en Pandoro?

Pandoro, Panettone e... quali Bollicine?

Het is inmiddels bijna een mantra: geen bubbels bij zoete hapjes! Dat geldt echter niet voor alle bubbels. Moscato Spumante smaakt perfect bij Panettone en Pandoro, net zoet genoeg. We hebben nog twee ideeën voor labels die je kunt proberen bij (bijvoorbeeld) traditionele kerstdesserts: Fragolino, een verrassende rode wijn van een intens harmonieuze zoetheid, en Viulet Rosato, een zoetige rosé, perfect voor wanneer de heerlijkste desserts op tafel verschijnen.

Photo credits: Luca Nebuloni e Nicola since 1972 on VisualHunt / CC BY

Bekijk de inhoud
Zoek in het blog