Prosecco

PROSECCO

Er zijn weinig zekerheden in het leven, maar één daarvan is zeker de Prosecco bij een aperitief (maar dat niet alleen). Door zijn extreme aangenaamheid en grote veelzijdigheid is het zelfs één van de bekendste en meest gewaardeerde Italiaanse wijnen ter wereld, zozeer zelfs dat het tussen 2013 en 2014 de Champagne overtrof in termen van aantal verkochte flessen.

Er zijn mensen die hem drinken zonder teveel te vragen waarom, er zonder gedachten van genieten, of die in plaats daarvan een paar vragen stellen.

Waar komt hij bijvoorbeeld vandaan en wat zijn de beste combinaties? Als je ook nieuwsgierig bent, vind je hier alles wat je moet weten over deze ongelooflijke bubbels.

 

Geschiedenis en oorsprong van de naam

Zoals we weten, als we het hebben over teruggaan in de tijd op zoek naar de oorsprong van Italiaans eten en uitstekende wijn, vertrekken we meestal vanuit het antieke Rome. En Prosecco vormt hierop geen uitzondering, zozeer zelfs dat, volgens een van de vele hypothesen, zijn voorouder de zogenaamde "Pucino" zou zijn, beschreven door Plinius de Oudere in zijn werk "Naturalis Historia". Als een echte delicatesse beschouwd en gewaardeerd door de belangrijkste persoonlijkheden van die tijd, zou Vinum Pucinum zelfs als een elixer voor een lang leven zijn beschouwd.

In plaats daarvan lijkt het erop dat de oorsprong van Prosecco, zoals we hem vandaag de dag kennen, teruggaat tot het einde van de 16e eeuw: Prosecco, een klein Friulisch dorpje niet ver van Triëst, zou zijn naam hebben gegeven aan deze aangename wijn.

 

Het terroir: de heuvels van Unesco-erfgoed

Prosecco wordt voornamelijk geproduceerd uit Glera-druiven, in de regio's Venetië en Friuli-Venezia Giulia: een prachtig land, bestaande uit steile hellingen en met de hand bewerkte wijngaarden. Met name de Prosecco-heuvels tussen Conegliano en Valdobbiadene, in de provincie Treviso, werden in 2019 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Hier wordt één van de twee Prosecco DOCG's geboren, namelijk Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG (de andere is Asolo Prosecco Superiore DOCG), waarvan het Cartizze-deelgebied wordt beschouwd als het beste van het beste in de regio. Met wijngaarden gelegen op het zuiden en daarom altijd zonnig, geniet het constant van de wind uit het noordoosten en de koude lucht die uit de Alpen komt. Dit alles bepaalt een concentratie aan aroma's in de druiven en een zeer hoge kwaliteit daarvan.

 

Stil, sprankelend of mousserend?

Prosecco is niet alleen de mousserende wijn die we allemaal kennen. In feite kan hij in drie soorten worden geproduceerd:

 

  • De stille Prosecco is een stille witte wijn, dat wil zeggen zonder bubbels. Hij wordt beschouwd als de "historische" versie, de enige die wijdverspreid was vóór de komst van de Charmat (of Martinotti) productiemethode.
  • De sprankelende Prosecco wordt geproduceerd met de Charmat-methode in autoclaaf, zoals voor een mousserende wijn, maar wordt gekenmerkt door een lagere aanwezigheid van koolstofdioxide. Het resultaat? Minder bubbels, voor een lichtere en minder aanhoudende perlage.
  • De mousserende Prosecco is ongetwijfeld de bekendste en meest populaire versie, gemaakt met de Charmat-methode. Dit kan verder worden ingedeeld in Brut, Extra Dry en Dry, afhankelijk van de hoeveelheid restsuiker.

 

De koning van het aperitief (en dat niet alleen)

Wat Prosecco onderscheidt en waardoor het zo gewaardeerd wordt, is zeker zijn veelzijdigheid. Het is een frisse en elegante wijn, perfect om tijdens de maaltijd te consumeren, te beginnen bij een aperitief. In dit geval is een Prosecco Millesimato wat nodig is om met het juiste glas te beginnen. Zacht, levendig, met sterke hints van perzik en abrikoos: de rest van de maaltijd volgt vanzelf ...

Maar de delicate fruitige en bloemige aroma's lenen zich ook heel goed om te combineren met voedsel dat niet invasief wordt gekookt, bijvoorbeeld bij groentegerechten. Hij past ook goed bij asperges en radicchio uit Treviso, typisch voor het eigen productiegebied, maar ook bij groene groenten, zoals spinazie, courgettes en ribben, vooral in combinatie met ricotta. Hier kun je jezelf zelfs richten op een Rosé Millesimata-versie, met een fris en fruitig boeket, met een interessante aromatische complexiteit en lichte tannines. Wordt er verse vis, sushi of schaaldieren op tafel geserveerd, dan speel je hier op zeker.

En als jouw liefde voor Prosecco verder gaat dan de maaltijd, geniet er dan tot aan het einde van. Hoe? Een lekkere Prosecco grappa is de oplossing: langzame distillatie versterkt de aromatische rijkdom van de druiven, voor een zachte en geurige slok.

 

En bij het dessert?

Beter van niet, ook al is het gebruikelijk om aan het einde van de maaltijd te toosten met een glas Prosecco. In werkelijkheid volgen we in dit geval bij de combinaties het principe van concordantie, dat betekent zoete smaak met zoete smaak: het combineren van de bubbels van een droge mousserende wijn bij het dessert wordt daarom niet als aangenaam beschouwd... In dit geval is het beter om je op een Moscato Spumante te richten, die met het typische aroma van de druif van oorsprong goed past bij de kenmerken van de maaltijd.