10 dingen die je (misschien) niet weet over balsamico azijn uit Modena

De balsamico azijn uit Modena IGP is een gewaardeerde kruiderij en smakelijk: ken je de curiositeit en geschiedenis van deze verrukking? Hier zijn 10 dingen die je (misschien) nog niet weet over Emilia's goud!

10 dingen die je (misschien) niet weet over balsamico azijn uit Modena

Datum van publicatie: 06/09/2017

Iedereen kent de veelzijdigheid van balsamico azijn uit Modena: het is in perfecte balans met aardbeien, ijs of geroosterde vlees, niet verrassend. Misschien weet niet iedereen waarom het balsamico azijn genoemd wordt of wat is een solera-systeem van azijn vaten of van welke wijnstokken je de most krijgt om te produceren... Als je deze en andere curiositeiten wilt ontdekken op een van de beroemdste en gewaardeerde Italiaanse kruiderijen in de wereld , ben je op de juiste plek!

10 GEHEIMEN VAN BALSAMICO AZIJN VAN MODENA

1 - DOP en IGP, de zielen van balsamico azijn uit Modena

Balsamico azijn uit Modena heeft twee denominaties gewonnen, getuigenis van gegarandeerde kwaliteitsproducten: er is in feite een balsamico azijn uit Modena IGP en een traditionele balsamico azijn uit Modena DOP. In verband met een strikte discipline hebben de twee producten een pure uitstraling van de smaken van een grondgebied, Emilia Romagna, die van goed eten een echte cult heeft gemaakt.

2 – Balsamico?

Aceto Balsamico Giordano: una tradizione valenza curativa

Azijn heet Balsamico, omdat het in het verleden beschouwd werd als heilige deugden. Net als die balsems die in de laatste eeuwen aan de zieken werden gegeven: in het bijzonder werd deze aanbevolen voor degenen die last hadden van keelpijn, ademhalingsstoornissen of maagproblemen. Ongefundeerde overtuigingen? Niet allemaal: balsamico azijn uit Modena heeft bewezen antiseptische eigenschappen te bezitten, en helpt de spijsvertering.

3 – Een slagwerk ... zonder muziek!

Wat is een balsamico azijn slagwerk? Er zijn geen eetstokjes nodig, en ze hoeven niet te worden opgeladen: deze term betekent gebruikmaken van het solera-systeem balsamico azijn vaten uit Modena die de families thuis angstvallig bewaken. Ze waren eens gehuisvest op de zolder van de woningen. Het was een echt erfgoed: ouders gaven dit mee als bruidsschat aan hun dochters.

4 –Het geheim van een perfecte proeverij

La perfetta degustazione dell'Aceto Balsamico di Modena Giordano

De experts weten het: gebruik nooit een lepel van metaal om de beste eigenschappen van de balsamico azijn uit Modena te proeven. Het is zeker beter om een keramische lepel te gebruiken omdat het geen eigenschappen heeft die een proeverij kunnen beïnvloeden. Oudere deskundigen verkiezen een oude methode: doe wat druppels balsamico azijn tussen duim en wijsvinger. Op deze manier zal de warmte van de huid de eigenaardigheden van balsamico azijn verbeteren en de smaak verheffen.

5 – Gecertificeerde herkomst

De productie van balsamico azijn uit Modena moet op slechts twee locaties worden uitgevoerd om één van de denominaties te mogen ontvangen: van de provincie Modena en van Reggio Emilia. Uitzonderingen zijn niet toegestaan: klein geografisch gebied, typisch product nog rijker!

6 –Balsamico azijn uit Modena? Leg er een steen op! 

A Modena una pietra del fiume Panaro rende unico l'Aceto Balsamico

Er is een bijzondere traditie in Modena: om de vaten gesloten te houden, boven de puimsteen die de opening beschermt, wordt een steen gelegd afkomstig van de rivier Panaro. In die delen wordt gezegd dat het onontbeerlijk is: zonder deze steen zou de smaak niet hetzelfde zijn.

7 –  Wijnstok rassen? Weinig, maar goed!

De balsamico azijn uit Modena IGP bepaalt dat zeer weinig wijnstokken kunnen worden gebruikt in de productie: Lambrusco, Sangiovese, Trebbiano, Albana, Ancellotta, Fontana en Montuni. Het mos van deze druiven is een van de belangrijkste ingrediënten van balsamico azijn uit Modena: ze moeten toegevoegd worden aan minstens 10 jaar oude wijnazijn zijn en azijn verkregen door verzuring van alleen wijn. Tenslotte is de toevoeging van karamel toegestaan, tot maximaal 2% van het volume van het eindproduct.

8 –Het geheime ingrediënt? Tijd

Aceto Balsamico Giordano invecchiato, il lento piacere della maturazione in botte

De traditionele balsamico azijn uit Modena DOP rijpt 12 jaar. Balsamico azijn uit Modena IGP rijpt minimaal 60 dagen in vaten om de denominatie te mogen ontvangen: maar voor het rijpingsproces moet deze minimaal 3 jaar in houten vaten blijven. Tijd is het geheime ingrediënt van balsamico azijn: geduld en langzame rijping, een meesterwerk dat dag na dag raffineert.

9 –Balsamico? Heerlijk op het vlees! 

Gegrilde vlees of sappige braadstukken: de keuze van koken kan variëren, maar een druppel balsamico azijn uit Modena geeft vleesgerechten een uniek en onweerstaanbaar karakter. Er is maar één indicatie om te volgen: balsamico wordt altijd en alleen rauw toegevoegd, dat wil zeggen aan het einde van het braden. De enige uitzondering op deze gouden regel: het varkens in zoetzure smaak. Om een overheerlijke saus te krijgen, is een kopje balsamico gecombineerd met een theelepel suiker perfect. Je hebt een perfect gebalanceerde zoetzure smaak.

10 – Balsamico Azijn van Modena: drie mannen die hem bekend hebben gemaakt

Wie zijn de vaders van balsamico azijn uit Modena? Als je de personen kiest die hem wereldwijd goed en bekend hebben gemaakt, zouden zonder twijfel zijn: de arts en naturalist Antonio Vallisnièri, die vanaf 1288 kenmerken en gunstige eigenschappen studeerde; de producent Francesco Aggazzotti, die in 1862 aan de advocaat Pio Fabriani de perfecte formule schreef voor het verkrijgen van een uitstekende balsamico (nog steeds het beginpunt van deze discipline); chemicus Fausto Sestini, die in een studie van 1863 de verschillen tussen balsamico azijn van Modena en andere azijn in de wereld heeft opgemerkt en verduidelijkt.

Photo credits: Cubosh via VisualHunt.com / CC BY | 96dpi via VisualHunt / CC BY-SA