Carnaval in ItaliŽ: ontdek de meest beroemde maskers uit de Italiaanse traditie!

De voornaamste Italiaanse traditionele maskers. Met een kleine concessie aan de gulzige zonden!

Datum van publicatie: 15/02/2017

Klaar om het Italiaanse carnaval vieren? Elke regio heeft zijn eigen tradities en maskers. Weet je hoe ze tot stand zijn gekomen? Bijna allen van de Commedia dell’Arte (de Kunst Komedie)!

De Commedia dell'Arte bracht sinds de zestiende eeuw in heel Europa de buitengewone vaardigheid van Italiaanse acteurs: het was een nieuwe manier van inzicht in het theater, op basis van een oneerbiedige humor en de bekwaamheid van de theatergezelschappen om zonder vast script te acteren. Elke acteur improviseerde zijn stuk voor een eenvoudig doek die slechts als kader voor de scène diende. Juist door de voorstellingen van deze acteurs werden deze maskers geboren: Arlecchino, Pulcinella, Colombina en alle anderen!

Italiaans carnaval: de meest bekende maskers

Veneto, het huis van Colombina en Pantalone

Colombina e Pantalone, maschere del Veneto

Maskers uit Venetië, geboren tijdens de zestiende eeuw. Pantalone is een handelaar die gek op geld is en altijd op zoek is naar amoureuze avonturen. Colombina is zijn dienstmeisje, vaak het onderwerp van ongewenste aandacht. Pantalone en Columbina waren vaak hoofdpersonen van scènes met drie personages, met Arlecchino (harlekijn) als derde wiel aan de wagen: de sluwe knecht was jaloers op de aandacht van Pantalone, en min of meer in het geheim verliefd op Colombina!

Beide personages worden gekenmerkt door zestiende-eeuwse kostuums, opzichtig voor Pantalone, wat alledaagser voor Columbina.

De wijnen van Pantalone en Colombina

Voor Pantalone een krachtige Merlot Cabernet Veneto 2015 “Collection: gestructureerd, vol, een goede body, een echte aristocratische wijn! Colombina verdient een Prosecco: sprankelend, vrolijk, moeilijk te vangen in een definitie. Pure energie, net als de sluwe Colombina!

Lombardije, waar de Arlecchino koning is

Arlecchino, i colori della Lombardia

Het karakter van Arlecchino is afgeleid van Zanni uit de Commedia dell'Arte: een sluw en vastberaden karakter, oncontroleerbaar. De sluwe knecht van duizend meesters, medeplichtig in hun wandaden, de tegenstander bij amoureuze ruzies. Arlecchino is in Bergamo geboren: het lijkt erop dat zijn kleurrijk kostuum werd geboren uit noodzaak. Arlecchino's moeder had niet genoeg stof om een carnavalskostuum te maken; om haar zoon niet teleur te stellen naaide zij alle stukken stof die zij had aan elkaar, om zo het kleurrijke kostuum te creëren die we allemaal kennen!

De wijn van Arlecchino

Voor Arlecchino ontkurken wij een Bonarda DOC 2015 Oltrepò Pavese "Gouden Etiket": veelzijdig als hij, dieprood met een boeren kern, geschikt voor alle maaltijden en verrast met een overwacht elan.

Piemonte, Gianduja

Gianduja, simbolo del Piemonte

Is het pragmatische karakter van de Piemontezen: klaar om plezier te hebben, maar ook de handen uit de mouwen steken op het werk. In tegenstelling tot de andere personages van het carnaval, wordt Gianduja (een samentrekking van Gioan dla Doja en Giovanni del Boccale, in het Piemontees) geboren als een marionet in de late achttiende eeuw. Krijgt na verloop van tijd een patriotische waarde, vecht zonder wapens, maar met scherpe geest om het ideaal van een verenigd Italië te vast te stellen.

De wijn van Gianduja

Gianduja drinkt Dolcetto DOC Piemonte 2015, de meest authentieke uitdrukking van Piemonte: een onmiskenbaar karakter van traditie! Uitstekend in combinatie met pasta en wildgerechten.

Emilia Romagna, het hof van Balanzone

Balanzone, il dotto fanfarone emiliano

Balanzone uit Bologna is altijd bereid om te praten: hij is een oude professor die verliefd is op zijn eigen stem, de ster van lange toespraken vol citaten en latinismen (vaak onjuist en bespottelijk). Hij houdt ervan om advies te geven: in het bijzonder als het ongevraagd is! Het klassieke kostuum is een zwarte toga, zoals de professoren van de Universiteit van Bologna dragen: het masker wordt kenmerkend gevormd door een grote neus en donkere en dikke wenkbrauwen. Het heeft alle referenties in huis om een oude ijdeltuit bij uitstek zijn!

Een wijn voor Balanzone

Dat kan alleen maar een Lambrusco zijn! Ambassadeur van Emilia in de wereld, de meest gedronken mousserende rode wijn in Europa: ideaal voor het losser maken van het pedante karakter van onze Balanzone en heeft de spirit van een gebied dat een glimlach biedt.

Puglia, Farinella komt eraan!

Frappiglia in Puglia

Recent traditioneel masker (de huidige look van het personage werd ontworpen in de jaren vijftig om het Putignano Carnaval nieuw leven in te blazen), Farinella draagt de naam van een typisch product uit de Apulische gastronomie (meel van kikkererwten en gerst wat vervolgens geroosterd wordt met de toevoeging van zout). Farinella is een nar, een geestige komiek, pittig en zorgeloos die erin slaagt om op ieders gezicht een lach te toveren: deze vertegenwoordigt de geest van Puglia, vol van vreugde en liefde voor het leven!

De wijnen van Farinella

Voor Farinella hebben wij drie wijnen: Malvasia Pinot Bianco, Esclusivo "Gouden Etiket" Salento Rosso en Primitivo Rosato Puglia. Drie verschillende wijn suggesties, drie overtuigende enologische kampioenen uit Puglia. Probeer ze en je zult niet teleurgesteld worden!