Cocktail met wijn en fruit: het frisse zomer aperitief

Hoe kun je lekkere zomer drankjes bereiden

Cocktail met wijn en fruit: het frisse zomer aperitief

Datum van publicatie: 03/08/2022

De zomer is voor vele het beste seizoen van het jaar. Met de zon en de hitte neemt ook de wens toe om buiten te verblijven, en jezelf te verfrissen met een uitstapje naar de zee, te genieten van een ijsje of, waarom niet, te nippen aan een cocktail van wijn en fruit.

In feite is fruit de hoofdrolspeler van de zomer, het vele fruit dat rijpt tussen juni en september, maakt deze maanden kleurrijk, evenals wordt het gekenmerkt door de zoete smaken. Een geweldige klassieker zijn de frisse en dorstlessende drankjes op basis van fruit en wijn. Of het nu wit, sprankelend of rosé betreft, cocktails zijn er in alle smaken! 

Perfect om zelfs binnen jouw comfortabele muren van je huis te bereiden als een fris aperitief, maar vooral tijdens de vakantie, met behulp van een cocktail set en deze recepten, met een gemakkelijke bereidingswijze, kan iedereen een professionele barman worden!

Spritz van mirte en Prosecco: een licht en fris cocktail

Het is tijd voor een aperitief: wat is er beter dan een Spritz? Voor deze fruitige en zomervariant van de Spritz hebben we nodig:

  • 6 cl wijn of Prosecco extra dry
  • 2 cl mirte-likeur 
  • Sodawater 
  • Sinaasappel schijfje

Bereiding:
Koel het glas met het ijs, giet de ingrediënten erin en garneer het met een plakje sinaasappel. Cin cin!

Witte sangria: kruidige en onweerstaanbare variant

Iedereen kent de klassieke Sangria, die typerend is voor de Spaanse traditie, maar hoeveel hebben ooit de witte Sangria geproefd? 

De ingrediënten zijn:

  • 1 fles 7pm Blanc
  • 1 sinaasappel
  • 2 perziken
  • Halve meloen
  • Aardbei naar wens
  • Kaneelstokje of poeder

Bereiding:
Al het fruit in kleine stukjes snijden en in de karaf samen met twee kaneelstokjes leggen, voordat je alles bedekt met de Blanc de Blancs-wijn. Sangria Bianca is ook perfect als welkomstdrankje voor je volgende BBQ!

Een zoet cadeau aan het einde van de zomer: de vijgen wijn

Heerlijke cocktail met vijgen in de hoofdrol, een zeer zoet fruit dat wordt geoogst tussen augustus en september, de ingrediënten voor een lekker glas zijn:

  • 4 cl witte wijn
  • 2 cl sodawater
  • 3 muntbladeren
  • ½ vijg
  • 1 limoen

Bereiding:
De limoen in kleine stukjes snijden en samen verpletteren met de muntbladeren en ½ vijg. Voeg wat schilferijs, sodawater en witte wijn toe, zoals de Oltrepò Pavese Riesling DOC.

Exotische Fruit Party: een uitnodiging om de zomer te vieren

De ingrediënten voor dit verfrissend cocktail met exotische smaak zijn: 

  • Kiwipulp
  • Marc de Cassis
  • Perzikpulp
  • Melagrana pulp
  • Maracuja pulp
  • Mousserende wijn
  • Fris fruit

Bereiding: 
Giet een cl van elke fruitpuree in een flûte wijnglas, vul het met een ijskoude mousserende wijn en garneer het met fris fruit. 

Watermelon Pepper of Peppermelon: de dorstlessende cocktail

Zomer cocktail bij uitstek, de Watermelon Pepper wordt gemaakt van: 

  • 60 g watermeloen
  • 60 cl frisse witte wijn
  • 60 cl limoensap
  • 3 blaadjes munt of basilicum
  • 60 cl sodawater
  • Roze peper naar smaak

Bereiding:
Stamp de watermeloen, de muntblaadjes en de roze peper, giet ze in een glas met het ijs en voeg het limoensap en de witte wijn toe, zoals de Provobis.

Bowl Zomernacht voor een aperitief met vrienden

Wanneer de gasten bij jou thuis zijn, is het moeilijk om van tevoren hun dorst te kennen, dus waarom zou je niet een karaf bereiden voor comfortabele fruit- en wijncocktails die op elk moment geserveerd kunnen worden? Voor 6 - 8 glazen hebben we nodig:

  • 500 g zure kersen of kersen
  • 2 rijpe peren
  • 1 sinaasappel
  • 4 cl kersenlikeur 
  • Sinaasappelsap
  • 1 lepel suiker
  • ½ kaneelstok
  • 2 flessen roséwijn
  • 1 fles mousserende wijn

Bereiding:
De kersen wassen en ontpitten. Schil de peren en snijd ze in stukjes. Schil de sinaasappel en snijd ze in dunne plakjes. Voeg het fruit samen in de karaf en meng het met de likeur, sinaasappelsap, kaneel en suiker. Bedek alles met een fles rosé en laat het 3 tot 4 uur in de koelkast rusten. Verwijder, vlak voor het opdienen, de kaneel en vul het met de rest van de roséwijn en mousserende wijn.

Om niet onvoorbereid voor de dag te komen kun je ook kiezen voor een Ready to Drink van Giordano Wijnen, zoals de cocktail Mimosa of de Bellini, een long drink die perfect is voor een aperitief. Nu kunnen we echt op de zomer toosten!

Bekijk de inhoud
Zoek in het blog