Een wandelingetje buiten de deur? Op naar Toscane!

Het land van de grote rode wijnen, van de Chianti tot de Brunello

Een wandelingetje buiten de deur? Op naar Toscane!

Datum van publicatie: 21/03/2022

Nu de dagen weer gaan lengen en de lentelucht je uitnodigt om naar buiten te gaan, beginnen hier jouw beroemde weekenduitjes. Of het nu een uitstapje is naar het meer of een wandeling in een andere stad, het belangrijkste is om altijd nieuwe plaatsen te ontdekken - en ook misschien een lekkere lunch niet aan je voorbij te laten gaan. En is er dan een betere plek dan Toscane om te genieten van de grote namen van de Italiaanse oenologie? Het land van grote en wereldwijd beroemde rode wijnen, zoals de Chianti, de Brunello di Montalcino, de Vino Nobile di Montepulciano en de Vernaccia di San Gimignano, is de perfecte bestemming voor een weekend vol smaak en ontspanning.
 

En niet alleen het land van de Chianti

Een van de meest emblematische wijnen van de regio is de Chianti, verkrijgbaar in de denominaties Chianti DOCG en Chianti Classico DOCG. Deze verschillen onderling qua regelgeving, productiegebied en Consortium ter Bescherming. De Chianti Classico, die van oudsher het symbool van een zwarte haan op het etiket draagt, wordt geproduceerd in het echte hart van de Chianti, in de daarvoor meest geschikte gebieden. Voornamelijk geproduceerd met Sangiovese-druiven, presenteert de Chianti DOCG zich als een wijn met een intense en robijnrode kleur, met aroma's van rijp fruit en kersen, en met subtiel kruidige tonen en een aanwezige maar niet indringende tannine. In de variant Riserva, die een rijping van tenminste 24 maanden vereist, wordt de kruidigheid verder geaccentueerd. En hier komt de vanille tot uiting, met ook een vleugje kaneel, om daarmee een ​​rijk en intens bouquet te completeren.
 
Het heuvelachtige landschap en de bijzondere eigenschappen van de bodem maken deze regio tot een van de belangrijkste wijnproducenten van Italië. Naast de Chianti zijn er nog veel meer rode wijnen, wereldwijd gekend en gewaardeerd. Zoals bijvoorbeeld de Vino Nobile di Montepulciano, een wijn die intens is en vol body, die gekenschetst wordt door aroma's van kers, pruim en viooltjes, en met een belangwekkende persistentie. Kortom, een wijn die edel is in naam en in zijn. Of de Morellino di Scansano, de jongste der Toscaanse wijnen en misschien wel de 'makkelijkste' om te drinken, zelfs voor diegenen die geen expert zijn. Fris en fruitig, zeker een wijn voor bij elke maaltijd en perfect passend bij de meest uiteenlopende gelegenheden. Laten we de Brunello, de Rosso di Montalcino en al die andere wijnen van blends van internationale druivensoorten niet vergeten, zoals de Supertuscans, die we overigens later nog zullen tegenkomen.
 

En de witte wijnen? Die zijn er ook

Hoewel de meeste wijnstokken zwarte druivensoorten dragen en 85% van het wijngaardoppervlak beslaan, kan Toscane ook belangrijke witte wijnen onder zijn wijnerfgoed rekenen. Minder bekend, maar daarom niet kwaliteitsarm is bijvoorbeeld de Vernaccia di San Gimignano, in 1966 de eerste Italiaanse DOC, en misschien wel een van de weinige witte wijnen die de tand des tijds kunnen weerstaan. Samen met deze denominatie roepen we de Ansonica Costa Argentario, de Bianco di Pitigliano, de Candia dei Colli Apuani, de Pomino Bianco en de onmiskenbare Vermentino in herinnering.
 

De Supertuscans: als je buiten de lijntjes kleurt, krijg je wijnen van grote waarde

Halverwege de jaren tachtig, enthousiast op zoek naar wijnen van hogere kwaliteit, besloten sommige producenten uit het Chianti Classico-gebied de door de productievoorschriften opgelegde strikte beperkingen niet langer te respecteren. In plaats daarvan volgden ze hun eigen intuïtie en eisten ze meer vrijheid op bij het maken van hun eigen wijn. Uit assemblages van inheemse en internationale wijnstokken en met een rijping op eikenhout, ontstonden de zogenaamde Supertuscans: wijnen van zeer hoge kwaliteit die wereldwijd gewaardeerd worden, ondanks dat ze niet in aanmerking komen voor welke denominatie dan ook. Tot op de dag van vandaag zijn er nog steeds veel gewilde en geliefde wijnlabels, verkocht tegen woekerprijzen en gewild bij wijnliefhebbers en -experts.
 

Toscaanse wijnen in de keuken: de weg is vrij voor gegrild vlees en wild

Door de body en intensiteit van Toscaanse wijnen en hun befaamde 'rondheid' en complexiteit, zijn de succesvolste combinaties die met vlees-gerechten, van gegrild tot wild. Groen licht dus voor ragouts, stoofpotten en de traditionele Bistecca alla Fiorentina. Maar ook de rijkgevulde soepen met peulvruchten geven voldoening, evenals de traditionele 'ribollita' op basis van oud brood en groenten. Staat er echter vis of witvlees op het menu, dan kun je dit het beste combineren met een delicate witte wijn die in harmonie is met frisheid en smaak. We raden je dan de Toscana Bianco Selvato aan. 
 
Ontdek onze collectie Toscaanse wijnen en bereid je voor op een feestelijke 'cin cin' in een van de meest geliefde regio's ooit!