Fruitig, licht of gestructureerd? Welke zijn de beste zomerwijnen

De beste zomerwijnen om van te genieten

Fruitig, licht of gestructureerd? Welke zijn de beste zomerwijnen

Datum van publicatie: 18/05/2022

De hitte en de hoge temperaturen zijn weer in aantocht, maar we moeten het genieten van een goed glas wijn hierom niet opgeven. De zomer brengt veel mogelijkheden voor gezelligheid, van aperitieven tot uitstapjes en diners in de buitenlucht, alle gelegenheden die de juiste wijn vereisen om deze momenten te vergezellen.

 

Witte zomerwijnen, welke kenmerken moeten ze hebben?

Met de zomer veranderen ook onze eet- en consumptiegewoonten; we geven bijvoorbeeld de voorkeur aan koude gerechten, misschien visgerechten, zowel rauw als gekookt, om met een frisse en dorstlessende drank te begeleiden. Bovendien drink je meer buiten de maaltijden om, dus als we overmatige consumptie van cocktails en suikers willen voorkomen, is witte wijn de perfecte keuze. Maar welke kenmerken moeten witte wijn hebben voor onze zomeravonden?

Fruitig, licht of gestructureerd, de beste wijnen zullen altijd worden bepaald door onze persoonlijke smaak, maar we kunnen zeker enkele kenmerken identificeren die sommige wijnen tot de winnende wijnen maken. Witte wijnen, rosèwijnen en mousserende wijnen zijn ongetwijfeld de meest populaire zomerwijnen, dankzij hun lage serveertemperaturen en de gastronomische combinaties, waarmee je ze bereid. De eigenaardigheden waar je bij zomerwijnen naar op zoekt bent, zijn dat ze gemakkelijk te drinken, fris en licht zijn, in het algemeen niet met te veel body, met een goede zuurgraad, aroma's en smaak die in staat zijn om verlichting te geven op de meest zwoele dagen. Dus wat zijn de beste wijnen voor de zomer en hoe kies je de juiste wijn, op basis van de gelegenheid en gastronomische combinaties?

 

Falanghina

Zon, zee, vissen…de Falanghina Campania IGT is een droge witte, jonge en frisse wijn die in Campania werd geboren en alle essentiële kenmerken heeft van een zomerwijn. Met een stro gele kleur en met een onmiskenbaar bloemig- en fruitig aroma, past deze wijn perfect gecombineerd bij alle zeegerechten die zo typisch zijn in de zomer, van gegrilde vis tot schaaldieren en rauwe zeevruchten, naast groenten en ham. Het is niet verrassend dat het één van de beste, meest verkochte, witte wijnen is. Probeer haar in combinatie met de typische mozzarella di bufala campana, het zal je een aantal verrassingen opleveren!

 

Chardonnay

vino bianco estivo in spiaggia

Of je nu al jouw zomervakantie hebt gepland, de Chardonnay Salento IGT Pizzicanto, met haar naam en smaak, zal je onmiddellijk naar één van de meest gekozen zomerbestemmingen brengen, de Salento, die de populaire dans van de pizzica tarantina en de prachtige Apulische zee naar je toebrengt. De Chardonnay is een internationale druivenvariëteit die wereldwijd wordt gewaardeerd, die dankzij haar aanpassingsvermogen in alle Italiaanse regio's wordt geteeld. Geniet ervan en laat je inpakken door deze witte zomerwijn, perfect om te combineren met voorgerechten en mediterrane gerechten.

 

Vermentino

Gedefinieerd als vino del Mar Tirreno, gecultiveerd in Sardinië en Ligurië, is het in Toscane dat de Vermentino het beste tot zijn recht komt, dankzij de mineraliteit van het land en het gunstige microklimaat. De Vermentino Toscana IGT Selvato is een droge witte wijn, met een laag alcoholpercentage en daarom perfect om te drinken op warme dagen, zonder te veel te belasten. De hartige smaak herinnert aan de zee met een frisse smaak en goede body, een wijn die goed bereid is, zelfs zonder een maaltijd gedronken kan worden, bij je elegante gelegenheden, zoals deze wijn is. Is ideaal bij de hele maaltijd, de Vermentino past perfect bij een cocktail van garnalen, met zalm, maar ook met wit vlees of met meer uitgebreide gerechten, zoals paccheri all’astice!

 

Bianco Terre Siciliane

Wederom speelt Zuid-Italië de hoofdrol dankzij haar enorme eet- en wijnaanbod en zomertoerisme, met haar droomstranden en geweldige gastvrijheid. Deze keer betreft het Sicilië om te genieten van haar Bianco Terre Siciliane IGT. Exclusief geproduceerd uit geselecteerde druiven en autochtone Siciliaanse druiven, herinnert deze droge witte wijn met citrus hints aan tropisch fruit en mediterrane vegetatie. Geniet ervan met halfharde kazen, visgerechten en voorgerechten van groenten, op het terras of bij de première van de eerste picknicks van het seizoen!

 

Lugana

calici di vino in estate

Houd je van goede wijn en zonsondergangen aan de meren? Dan zal de Lugana DOC “Collection” weten hoe ze je moet verleiden! Lugana is een extreem veelzijdige wijn met een harmonieuze, geurige smaak, met een goede zuurgraad en geweldige drinkbaarheid, geproduceerd ten zuiden van het Gardameer. Een wijn die bij de hele maaltijd past, om vanaf het aperitief tot aan de tweede borden van te genieten, komt ze het beste tot haar recht wanneer ze wordt gecombineerd met vissen uit het meer, maar goed bereid kan je er ook van genieten bij tweede borden met wit vlees. Ze zorgt ook voor een verrassend effect bij taarten!

 

Geniet van de zomer, serveer je zomerwijnen tussen 10 ° en 12 °C en laat jezelf verfrissen met de selectie van Giordano Wijnen!

Bekijk de inhoud
Zoek in het blog