TAG: goede wijn

Hoe herken je een goede wijn?

Alle geheimen om te roosteren als een expert

Hoe herken je een goede wijn?

Datum van publicatie:

Wij weten dat een wijnliefhebber als u nooit een gelegenheid voorbij laat gaan om het glas te heffen en vooral goed te drinken. Maar hoe herkent u een goede wijn? Maakt u zich geen zorgen, dit is geen ondervraging! We willen u gewoon enkele tips geven om uw favoriete wijnen te proeven als een echte kenner: zullen we beginnen?

 

Hoe herken je een goede wijn: het aroma?

 

Het aroma van wijn inademen is een magisch moment, vind je niet? Giet het in je glas, breng het dicht bij je neus en sluit je ogen... Alleen al door te beginnen met de aroma's kunt u aanwijzingen verzamelen over de kwaliteit van de wijn. Je moet rekening houden met twee aspecten:

  • als de aroma's duidelijk zijn, vang je ze al op voordat je het glas bij je neus hebt;
  • als u moeite heeft om de aroma's te onderscheiden, betekent dit dat de wijn misschien een beetje "plat" is.

 

Sta even stil bij de geuren die je hebt geroken: vind je ze lekker? Lijken ze harmonieus? Vindt u ze aangenaam? Als het antwoord ja is, is de kans groot dat u een goede wijn in handen heeft.

 

Vertrouw op uw reukzin: bepaalde geuren geven duidelijk aan of een wijn goed is of niet. Bijvoorbeeld: sensaties van bloemen en fruit, hints van kruiden zijn allemaal goede geuren (zoals u zich kunt voorstellen, moeten ze harmonieus en evenwichtig zijn).

 

Als de geuren minder aangenaam zijn, zoals zuur fruit of natte lappen (u zult het niet geloven, maar deze geuren komen het meest voor als het gaat om een wijn met gebreken), dan zal het glas voor u waarschijnlijk worden weggegooid.

Hoe herken je een goede wijn

Hoe herken je een goede wijn: de smaak?

Tot slot: het is tijd om de wijn te proeven. Als u een witte wijn heeft ontkurkt, kunt u een zeer aangenaam gevoel van frisheid waarnemen, samen met enkele zure tonen. Wanneer u aan een goede witte wijn nipt, zoals de GRILLO SICILIA DOC BIOLOGICO, zult u onmiddellijk een evenwichtige, zuivere en vloeiende smaak waarnemen. Vooral bij dit label krijg je florale tonen die nooit vervelen, omdat ze gepaard gaan met de juiste zuurgraad: dat is wat bedoeld wordt met een evenwichtige smaak! Het ene glas leidt tot het andere, het is onvermijdelijk ....

 

In een intense rode wijn daarentegen zijn smaken als kersen, viooltjes, pruimen en zelfs, als het een licht gerijpte wijn is, enkele hints van kruiden en hout waarneembaar. De fles die deze sensaties perfect weergeeft in de mond is de NEBBIOLO LANGHE DOC, ideaal als u uw vrienden wilt verrassen met een kleine proeverij van rijpe en blauwe kazen of, misschien, gerookt vlees. Een combinatie met de juiste gerechten is natuurlijk ook van fundamenteel belang om de smaken en de afdronk van het glas waar u aan nipt te versterken.

Een rosé daarentegen kan vele verrassingen in petto hebben (zowel in de geur als in de mond): als u een frisse en sprankelende rosé zoals DORALUNA ontkurkt, zult u al die toetsen van delicate bloemen en fruit waarderen die u van het aperitief tot in de kleine uurtjes kunnen vergezellen. Ja, want rosé is niet alleen zeer aangenaam om te proeven, maar is meestal ook zo veelzijdig dat hij goed past bij vis, wit vlees, kazen en licht gekruide vleeswaren. Kortom, een 'must' om in de koelkast te bewaren voor alle gelegenheden, voor het geval dat.

 

Hoe herken je een goede wijn

Hoe herken je een goede wijn: persistentie?

 

Dit is een fundamenteel begrip om volledig te begrijpen of een wijn echt goed is of niet: persistentie. Zoals bij zelfs de meest verfijnde gerechten, is het gevoel dat na het proeven in de mond achterblijft van fundamenteel belang voor het trekken van de denkbeeldige lijn (die elke goede wijnliefhebber in gedachten moet hebben) die een middelmatige wijn scheidt van een gedenkwaardige. Als de smaak van een wijn na enkele ogenblikken "verdwijnt", is de kans groot dat het geen goed glas is om aan vrienden aan te bieden... of zelfs om van te genieten op een ontspannen avond!

 

Nu we u een paar tips hebben gegeven om als een echte expert van wijn te genieten, hoeft u alleen nog maar Giordano in te slaan en uw vrienden te bellen: u zult zien dat ze verrast zullen zijn door uw kennis als echte wijnliefhebber!

Bekijk de inhoud
Zoek in het blog