Italiaans aperitief: de geheimen om ze op de beste manier te organiseren

De flessen die niet mogen ontbreken, combinaties en nieuwsgierigheid

Italiaans aperitief: de geheimen om ze op de beste manier te organiseren

Datum van publicatie: 12/09/2022

Het is een ritueel, een traditie, een moment om samen te zijn, een gegarandeerde anti-stress. Kortom, het Italiaanse aperitief is echt één van de mooiste momenten van de dag, vind je niet? Laten we samen ontdekken  hoe het aperitief is ontstaan, de adviezen  hoe ze op de beste manier te organiseren,   welke wijnen niet mogen ontbreken  en ... sommige curiositeiten over  hoe ze worden geïnterpreteerd  in de andere delen van de wereld.

ITALIAANS APERITIEF: HOE IS HET SMAKELIJKSTE MOMENT VAN DE DAG ONTSTAAN

We hebben de uitvinding van dit "heerlijke" ritueel te danken aan de oude Grieken: in de vierde eeuw v.Chr, in feite heeft de arts Hipprocrates ontdekt dat, om degenen die lijden aan gebrek aan eetlust te helpen (problemen die waarschijnlijk een echte fijnproever, zoals jij, nog nooit heeft ervaren) voldoende was om een paar glazen te drinken van een drankje met bittere smaak, gebaseerd op witte wijn, wijnruit, absint en bloemen van essenkruid. Wat ze "vinum hippocratum" noemden (naar de naam van zijn uitvinder, in feite) werd door de eeuwen heen uitgedeeld, totdat hij in de middeleeuwen gemengd werd met de kostbare kruiden uit het oosten om later de gekruide "aperitief wijn" te worden die velen begonnen te waarderen. 

Het effect van het aperitief (vanuit het Latijn "aperitivus", dat wil zeggen "dat opent") is precies bedoeld om de eetlust te stimuleren vóórdat je een meer substantiële maaltijd consumeert: het geheim ligt precies in de bittere smaak van de drankjes die de smaakpupillen stimuleert en, in de praktijk, "de maag opent" door ons dat typische pre-diner hongergevoel te geven. Als je erover nadenkt, zijn de typische aperitief-dranken nog steeds nogal bitter ... Maar hoe is het aperitief ontstaan dat we nu kennen? 

We zijn in Turijn, in 1786: Antonio Benedetto Carpano heeft in zijn likeurwinkel de intuïtie die de wending zal geven naar al onze drankjes. Al experimenterend, creëert hij met succes een bitter drankje en transformeert zo het "glas voordat u aan tafel gaat" voor het meest geliefde ritueel. In alle cafés in de stad wordt het aperitief onmiddellijk erg populair en wordt het vaak gecombineerd met voorgerechten op basis van kazen en vleeswaren. Het is gepast om "dankjewel" aan Antonio te zeggen voor het geven van het mooiste moment van ontspanning van de dag, vind je niet?

ITALIAANS APERITIEF: WAT ZIJN DE MEEST GESCHIKTE WIJNEN

Na een duik in de geschiedenis, keren we terug naar ons: een echte winelover, zoals jij, moet er altijd zeker van zijn dat hij de juiste labels voor het aperitief in de wijnkelder heeft. Hier vind je de wijnflessen die ook jou kunnen redden voor de last minute toosten: ben je er klaar voor? Laten we beginnen!

Als je de charme van roséwijnen niet kunt weerstaan, moet je altijd in de koelkast een fles RAGGIANTE ROSATO bewaren: elegant en zacht, ze past gewoon perfect bij de meer heerlijke voorgerechten en fingerfood, zelfs de exotische. Ze past uitstekend bij fusiongerechten, moet worden genoten tussen 10 ° en 12 ° om elk glas volledig te waarderen: je zult zien hoe lekker het is om ervan te nippen tussen de ene tartina en de andere ... Wat zeg je, ontkurken we er één of meer?

Voor liefhebbers van frisse en fruitige witte wijnen moet je altijd een juweeltje, zoals een EVENTUS BIANCO bij de hand hebben: het zal die zachtheid, die balans zijn, of die hints van gele appel, peer en pompelmoen zo intens ... Feit is dat het onmogelijk is om haar te weerstaan: probeer haar met koude vis voorgerechten of met warme zeevruchten salades en zeevruchten en je zult haar in al haar tinten waarderen. Ah, vergeet haar niet koel te bewaren en tussen 8 ° en 10 ° te serveren (de details maken het verschil!).

Voor de meest "coole" avonden, voor degenen die beginnen met het aperitief en dan tot middernacht onder de sterren willen kletsen, is de 7PM de definitieve oplossing: ze past uitstekend bij canapés op basis van vis, is spectaculair bij weekdieren, dit is het label dat jouw avond een wending geeft zodra je de fles laat knallen. Het kan je vergezellen gedurende de hele maaltijd (in het geval dat, misschien, het hongergevoel toeneemt en je een mooie "middernacht spaghetti" hebt geïmproviseerd) en je haar een paar uur in de koelkast zet vóór jouw vrienden arriveren, daarna... kan het feest beginnen!

Rustig, we zijn de meest ongenegeerde eters niet vergeten, degenen die genieten van een mooi snijplank met rijpe vleeswaren en kazen of een schotel met wildvlees, zelfs op het hoogtepunt van de zomer: voor deze "paladijnen van sterke smaken" is een droge rode wijn nodig, zoals de ESCLUSIVO ETICHETTA ORO ROSSO PUGLIA IGT. Gerijpt in eiken vaten, onthult hij in het gehemelte een brede body en een uitstekende structuur, omhullend en harmonieus ondanks de zeer aanwezige tannine. Hij is op zijn best tussen 18 ° en 20 °, zelfs met een eenvoudige crostone di pane en carne salada.

ITALIAANS APERITIEF: TIPS OM ZE OP DE BESTE MANIER TE BEREIDEN

Zelfs de zwaarste dag kan worden verlicht door een aperitief in gezelschap. Als je één van die gastheren bent die graag vrienden om zich heen hebben om mee te toosten, zijn hier enkele tips om je allerbeste happy hour te organiseren.

Zorg er eerst voor dat je de juiste glazen hebt: geen paniek, je hoeft jouw huis niet met kristalglazen te vullen. Om voor alle gelegenheden klaar te staan, kun je een set tulpenglazen op tafel serveren, ideaal voor mousserende witte wijnen en rosèwijnen met een delicaat aroma: met dit soort glazen kun je niet alleen genieten van de dans van de perlage ( die van zichzelf uit al veel vreugde geeft) maar je kunt in hetzelfde glas verschillende soorten wijn serveren, misschien moet je ervoor zorgen om ze eerst te spoelen voordat je een nieuw label ontkurkt.

Het beheer van de ruimte, vooral als je veel vrienden hebt om mee te toosten, is essentieel: je moet altijd zorgen voor een tafel (zelfs klein) of een ruimte inrichten om een ​​glas en hapjes te kunnen plaatsen, zelfs tijdens een "stand-up feest". Het zou niet leuk zijn om je gasten in de ene hand met het glas te laten staan ​​en een servet met de tartina in de andere.

Juist met betrekking tot servetten: ze zijn onmisbaar en tegelijkertijd vormen ze geen vervanging voor de borden. Van veel finger food of typische aperitief voorgerechten kun je beter genieten met een bord, dus zorg ervoor dat ze beschikbaar zijn. We weten waar je al aan denkt: misschien wil je aan het einde van de avond geen tientallen borden en kommen wassen, maar maak je geen zorgen! Je kunt green blijven en jouw vrienden maximaal comfort aanbieden door biologische wegwerpborden te kopen: comfortabel en ecologisch.

Voor het menu zijn er geen echte regels: laat jouw verbeelding de vrije loop binnen de grenzen van de smaakpupillen van jouw gasten: om bijvoorbeeld om 18:30 uur al te beginnen met een lawine, zoals een pasta-ovenschotel, kan de eetlust een beetje "blokkeren". 
Het is zeker belangrijk om rekening te houden met ieders voedselbehoeften: zorg ervoor dat er bijvoorbeeld voor vegetariërs een snijplank is van gegrilde groenten, kazen en rauwkost. Het zou heel onaangenaam zijn om jouw ​​gast met een lege maag te laten omdat je bent vergeten dat hij of zij geen vlees eet, vind je niet? 

Welke ruimte je ook beschikbaar hebt, zoals altijd, als het gaat om het toosten is het gezelschap belangrijk: organiseer jouw aperitief zoals je wilt, want je heft de glazen altijd met een glimlach!

ITALIAANS APERITIEF: NIEMAND KAN HET WEERSTAAN

Dit fascinerende ritueel heeft ook het hart veroverd van de echte fijnproevers buiten de Italiaanse laars: zelfs in het thuisland zijn er echter verschillende manieren om het te interpreteren: laten we ze samen ontdekken!

Als je in Venetië bent geweest, zul je een bacaro zijn tegengekomen (nee, het is geen nieuwsgierige parasiet, maar een plek waar je iets drinkt, natuurlijk!). Dit zijn typische plekken, met veel of weinig ruimte, waar samen met de klassieke Spritz of "un’ombra de vin" van supergevulde sandwiches worden aangeboden: gewoon geweldig. Meestal in de bacari zijn allerlei canapés in overvloed aanwezig: als je toevallig een uitje naar Venetië maakt, moet je er absoluut één proeven met de baccalà mantecato oftewel stokvis mousse of, als je van agri- en sterke smaken houdt, met de sarde in saor. De stad zal nog magischer lijken na zo'n aperitief, woorden van de echte wijnliefhebbers!

We blijven in Europa om een ​​traditie te ontdekken die erg lijkt op die van het Italiaanse aperitief: Spaanse tapas zijn een heerlijke snack om een ​​"vino tinto" te begeleiden voor het diner (ook omdat, zoals je weet, de uren van de Iberische maaltijden altijd een beetje zijn "gespreid" en de maag kan beginnen te mopperen). De tapas werden geboren in de tavernes, zoals de naam al doet vermoeden, om de kannen wijn te "sluiten" en te voorkomen dat stof en vliegjes binnenkomen: het werd gebruikt om de kruik te bedekken met een plak brood en ham of kaas. Deze snacks dienden ook om degenen die met het toosten overdreven in toom te houden: de Spaanse wijnen waren erg sterk en gaven zo aan de gastheer een mogelijkheid om gevechten te voorkomen, door de klanten bij voorkeur iets aan te bieden om het aantal drankjes te "dempen".

Laten we naar de VS vliegen: het happy hour, dat een mythe is geworden in Italië van de jaren 90, heeft een zeer andere oorsprong dan wat je zou kunnen voorstellen en vooral heeft het niet veel te maken met canapès. We zijn in het begin van de twintigste eeuw, tijdens de drooglegging: de liefhebbers van de cin cin vóór de maaltijden, die in het restaurant zeker geen alcohol zouden hebben gevonden, hebben hun toevlucht gezocht in de speakeasy om een ​​glas te nippen bij het ritme van jazz voordat ze terugkeerden naar de gebruikelijke routine. Je zou jezelf graag trakteren met een goed glas in een leuk verborgen plekje voordat je gaat dineren, toch?

Onze reis om het Italiaanse aperitief te ontdekken eindigt hier, maar nu is het aan jou: organiseer je happy hour zoals jij dat wilt, kies muziek, bel je vrienden en ... vergeet niet om de Giordano-labels te bekijken om daarna de juiste te ontkurken!