Jouw kerstmenu getekend door Giordano

Voor het kerstmenu hebben we een selectie gemaakt van de beste recepten die simpelweg niet te versmaden zijn. Van voorgerecht tot dessert, alles om blije gezichten en lekkere smaken aan je feesttafel te toveren.

Datum van publicatie: 19/12/2018

Doe je schort voor, zet al je keukengerei klaar, haal alle ingrediënten tevoorschijn en zet je playlist met de mooiste kersliedjes op: het is tijd om het kerstmenu te bereiden! Dit jaar hebben we voor eenvoudige recepten gekozen, overheerlijk en succes verzekerd, en voor de beste wijnen om erbij te serveren. Zullen we beginnen?

Kerstmenu 2018

Voorgerechten

Menu di Natale: quali sono gli antipasti migliori, ricette e abbinamenti

Toast met geitenkaas en gekaramelliseerde uien

Ingrediënten

500 g Borettana-uitjes, olijfolie ‘extra vergine’, 1 glas water, 1 eetlepel rietsuiker, aceto balsamico di Modena, zout, 6 bolletjes geitenkaas, 6 volkoren crackers

Bereiding

Maak de Borettana-uitjes schoon, verwijder de buitenste laag en zet ze vervolgens in een koekenpan met een scheutje olie op. Fruit de uitjes gedurende een aantal minuten en voeg dan het water, aceto balsamico, suiker en een snufje zout toe. Kook het geheel op hoog vuur gedurende 25-30 minuten met het deksel op de pan. Laat afkoelen.

Snij de uitjes in fijne stukjes en doe ze samen met het kookmengsel in een kom. Maak nu de toast op. Gebruik de cracker als basis, leg hierop een bolletje geitenkaas en maak af met een eetlepel gekaramelliseerde uitjes. Voor een nog beter resultaat kan je onze Cipolline Borrettane in aceto balsamico di Modena gebruiken: kook ze kort (ongeveer de helft van de aangegeven tijd) en ze zullen een nog intenser aroma hebben.

Gerookte zalmreepjes met de geur van sinaasappel en dille

Ingrediënten

8 plakken gerookte zalm, 2 sinaasappels, dille, olijfolie ‘extra vergine’, suiker, aceto balsamico di Modena, zout en peper.

Bereiding

Snij de plakken gerookte zalm in repen en doe ze in een ruime kom. Pers de sinaasappels, voeg suiker aan het sap toe en giet het geheel in een schaaltje. Voeg een paar druppels Aceto Balsamico di Modena toe, een beetje suiker en zout. Roer met een garde terwijl je telkens een scheutje olijfolie ‘extra vergine’ toevoegt. Je moet 3 delen olie op elk deel sinaasappelsap nemen. Blijf roeren tot het mengsel romig is, giet dit over de reepjes zalm en zet het geheel een aantal uur in de koelkast. Laat de reepjes zalm voor het opdienen uitlekken en laat drogen, bestrooi met de dille en wat zwarte peper.

Gorgonzolaroom met noten en perencompote

Ingrediënten

150 g gorgonzola pikant, 25ml kookroom, gepelde noten, 1 klontje boter en roggebrood

Bereiding

Verwarm de kaas au bain-marie tot deze niet meer zacht is en makkelijk te bewerken is. Voeg de kookroom toe. Vermeng met een garde tot een glad en romig geheel.

Snij het roggebrood in blokjes. Smelt de boter in een koekenpan en rooster het roggebrood tot het krokant is.

Gebruik voor het mooiste resultaat kleine glaasjes om porties te maken: doe in elk glaasje een laagje gorgonzolaroom, een theelepel perencompote en een noot. Serveer naast de glaasjes een kom met de roggebroodcroutons, een perfecte krokante touch die de smaaksensatie die jouw overheerlijke room oproept compleet maakt!

De perfecte wijn bij de voorgerechten van jouw kerstmenu

Om de smakelijk delicatessen waarmee je jouw kerstmenu begint te begeleiden, raden we een witte wijn aan die de smaken van de zee uitstekend kan scheiden van de smaak van de gorgonzola. Ontkurk een van de ontdekkingen van 2018 uit onze catalogus, de Loris Vino Bianco. Deze wijn is ondertekend door een van onze Wine Makers en heeft een excellente beoordeling gehad van Luca Maroni: ruim 95 punten in het Annuario dei Migliori Vini Italiani (jaarboek dat de beste Italiaanse wijnen beschrijft en beoordeelt). Met zijn stevige en aangename smaak is dit de perfecte wijn om gasten zich thuis te laten voelen en om een smaakvolle kerst te beloven.

Eerste gang

Menu di Natale: risotto al tartufo e vino migliore da abbinare

Truffelrisotto

Ingrediënten

350g Carnaroli rijst, 1l groentebouillon, 1 sjalot, witte wijn, Parmezaanse kaas, 1 eersteklas zwarte truffel, olijfolie ‘extra vergine’, boter en zout

Bereiding

Snipper de sjalot en houdt deze apart. Rooster in een ruime braadpan zonder toevoeging van andere ingrediënten gedurende enkele minuten de rijst. Fruit ondertussen in een andere pan de sjalot; voeg de rijst als deze geroosterd is bij de sjalot samen met een glas witte wijn. Voeg als de wijn verdampt is de groentebouillon toe tot de rijst bedekt is. Kook 12 – 15 minuten. Voeg beetje bij beetje de rest van de bouillon toe, erop lettend dat de rijst altijd voldoende vochtig moet blijven. Voeg na 10 minuten koken de geraspte truffel, een klontje boter, geraspte kaas en een scheutje olijfolie toe. Haal de pan van het vuur en laat deze met gesloten deksel nog een paar minuten rusten (2 of 3 minuten is voldoende) en serveer.

Een snel alternatief? Probeer onze Risotto al tartufo: met alleen de beste ingrediënten, klaar in een paar minuten en met een betoverende geur.

De perfecte wijn bij de eerste gang van jouw kerstmenu

Truffel is een listig ingrediënt: aan de ene kant kan het eenvoudige en alledaagse gerechten laten schitteren, aan de andere kant moet het heel voorzichtig worden gebruikt omdat het anders alle andere aanwezige smaken (zowel van het gerecht als van de wijn) kan overheersen. Voor deze speciale risotto bevelen wij een Barbera d’Asti Superiore aan. Het is niet de meest voor de hand liggende keuze, maar het zeker een zeer verdienstelijke wijn, veelzijdig en robuust op de juiste plaats om zijn veeleisende vriend aan te kunnen.

Hoofdgerecht

Menu di Natale: cotechino con lenticchie e vino da abbinare

Cotechino (gekruide varkensworst) met linzen en lauwwarme linzensalade

Ingrediënten

Cotechino al Barolo, 200g linzen, 1 gele ui, selderij, 1 wortel, bieslook, aceto balsamico, 1 sinaasappel, mosterd, olijfolie ‘extra vergine’ en zout

Bereiding

Het bereiden van Cotechino is erg eenvoudig: je hoeft alleen maar de instructies op het etiket van onze speciale Cotechino al Barolo te volgen! Het bijgerecht maak je als volgt:

Kook de linzen, ui, selderij en wortel gedurende 35-40 minuten in kokend water. Voeg alleen aan het eind van de kooktijd wat zout toe aan de groenten. Giet af en laat afkoelen tot ze lauw zijn.

Maak ondertussen de dressing klaar: rasp de schil van de sinaasappel, pers de sinaasappel en vermeng het sap met een snufje zout, de verkruimelde gedroogde kruiden, 2 of 3 eetlepels aceto balsamico en een theelepel mosterd. Roer alles met een garde door elkaar en voeg wat olijfolie ‘extra vergine’ toe (3 delen olie op 1 deel sap). Breng de lauwwarme linzensalade op smaak met de gemaakte dressing en serveer met de in dikke plakken gesneden cotechino.

De perfecte wijn bij het hoofdgerecht van jouw kerstmenu

Bij een klassiek gerecht zoals Cotechino hoort een rode, bij voorkeur jonge wijn. De combinatie met de geur van citrusvruchten van het bijgerecht maken dat de Wine Pairing minder star en, tot op zekere hoogte, onmisbaar is. Ontkurk een Primitivo Salento BIO. Een intense rode wijn geïnspireerd op onze Primitivo BIO is de beste keus. Het roept een ruim spectrum van aroma’s op, is vastberaden en sensueel zoals alleen de beste rode wijnen uit Apulië kunnen zijn. Het is de perfecte wijn om het kerstmenu in stijl mee af te sluiten.

Dessert

Menu di Natale: miglior dessert da servire a fine pasto e con quale vino abbinarlo

Pandoro met muskaatroom

Ingrediënten

Pandoro classico, Crema di vino Moscato d’Asti DOCG

Bereiding

De bereiding is eenvoudig: snij de Pandoro horizontaal in 4 – 5 plakken. Maak de Crema di Moscato d’Asti DOCG au bain-marie lauwwarm en besmeer elke plak Pandoro hiermee. Leg de plakken een voor een op elkaar, zodanig dat de punten niet op elkaar aansluiten: op deze manier zal de Pandoro op een kerstster lijken. Bestrooi het toetje met poedersuiker.

De perfecte wijn bij het dessert van jouw kerstmenu

Ontkurk een Moscato d’Asti DOCG en je maakt iedereen gelukkig: de samenhang met de vulling van jouw toetje en de verrukkelijke noten van zoetigheid maken dit tot een sublieme combinatie.

Een extra voorstel voor het proosten? Spumante Blanc de Blancs Dry: deze mousserende wijn zal als aperitief voor het aan tafel gaan of als een laatste toost op een ieders gezondheid niet teleurstellen. Met het fijne perlage, de betoverende geur en de overweldigende frisheid heeft deze wijn alle papieren in handen om van elke toost een feest te maken. Kijk maar op het etiket met de verfijnde goudkleurige strepen, stralend en fonkelend, om de feestsfeer op te snuiven: kies de Blanc de Blancs Dry om jouw feesttafel bijzonder te maken.

Photo credit: Blue moon in her eyes on Foter.com / CC BY | avlxyz on Foter.com / CC BY-SA