Lugana Wijn: druivensoorten, kenmerken en combinaties

De geschiedenis en het succes van een delicate witte wijn van het meer

Lugana Wijn: druivensoorten, kenmerken en combinaties

Datum van publicatie: 06/07/2022

Immagine che contiene albero, erba, esterni, fruttaDescrizione generata automaticamente

De Lugana DOC wijn is een frisse en veelzijdige witte wijn, die wordt geproduceerd aan de zuidkant van het Gardameer, aan weerszijden tussen Lombardije en Veneto, in een gebied met een uniek terroir. 


WIJNSOORTEN EN PRODUCTIEGEBIEDEN VAN DE LUGANA DOC WIJNEN

De Lugana Doc is een wijn die nauw verbonden is met zijn grondgebied.

De lokale bevolking noemt haar ook wel Turbiana of Trebbiano di Lugana, en wordt geproduceerd door Trebbiano di Soave-druiven. Volgens het productdossier kunnen andere niet-aromatische witte druivensoorten, geschikt voor druiventeelt in de regio Lombardije en in de provincie Verona, voor maximaal 10%, ook bijdragen aan de productie van de Lugana Doc wijnen. Hoewel deze witte druivensoort ook wordt geteeld in andere gebieden van Italië, omvat het productiegebied van de Lugana DOC wijnen in feite slechts enkele gemeenten in de provincie van Brescia en Verona en bevindt ze zich op voornamelijk vlakke en kleiachtige bodems die profiteren van het microklimaat en de wind van het meer. Het is precies ten zuiden van het Gardameer waar haar terroir ligt, in staat om deze uitstekende en unieke wijnen te produceren.

LUGANA DOC: EEN WIJN UIT DE ANTIEKE OUDHEID

De oorsprong van dit druivensoort in het Lugana-gebied heeft zeer oude wortels: in feite zijn druivenpitten in sommige palen gevonden die zelfs teruggaan tot de bronstijd. Veelgeroemd door dichters van groot kaliber, zoals Catullus, door koningen, edelen en verschillende schrijvers, tonen de vele historische getuigenissen van deze wijn haar kwaliteit en waarde aan.


Verdienste van haar bekendheid zijn ook de schoonheid en het sterke toerisme van het Gardameer, die de Lugana DOC wijn hebben opgemerkt en zelfs tot in het buitenland gewaardeerd, vooral in Duitsland, en is ze zelfs erin geslaagd China en Japan te bereiken. Het grote internationale succes is ook te zien aan het feit dat 50% van de productie van de Lugana-wijnen, met zijn 2.000 toegewijde hectares, voor het buitenland is bestemd en de eerste wijn is geworden die wordt geëxporteerd door Lombardije.


De Lugana wijn behaalde haar Gecontroleerde Oorsprongsbenaming in 1967, terwijl het Toezichthoudende Consortium in 1990 werd opgericht. Vervolgens werden nieuwe soorten Lugana geïntroduceerd, tot aan 2011 met het invoegen van de soorten Riserva en Vendemmia Tardiva.

IN HOEVEEL SOORTEN KAN DE LUGANA DOC WIJN WORDEN GEVINIFIEERD?

De Gecontroleerde Oorsprongsbenaming omvat verschillende soorten Lugana, met de volgende precieze bijzondere kenmerken:

  • Lugana: droge maar zachte wijn, en is gemakkelijk drinkbaar. Ze bevat een stro gele kleur die naar groenachtig of goudachtig neigt, met bloemachtige-, fruitige en citrus geuren en een lichte perceptie van hout. Zij alleen bevat ongeveer 90% van de gehele denominatie;
  • Lugana Superiore: ze wordt onderworpen aan een verfijning van ten minste 12 maanden, heeft een delicate geur en een volledige en harmonieuze smaak. Ze is meer gearticuleerd dan de basisversie;
  • Lugana Riserva: een evolutie van de Lugana Superiore, wordt onderworpen aan een periode van veroudering van ten minste 24 maanden, waarvan 6 maanden in de fles en ze bevat meer gerookte tonen, een karakteristieke smaak en persistentie;
  • Lugana Vendemmia Tardiva: ook deze versie bevat een periode van rijping van één jaar, is goud van kleur die overgaat in amberkleur, heeft een harmonieuze en niet overmatig zoete smaak. Ze wordt geproduceerd door wijntrossen die zijn achtergelaten om op de wijnstokken verder te rijpen om de suikerachtige druiven residu te verrijken;
  • Lugana Spumante: mousserend door de klassieke methode en Charmat methode, wordt ze gekenmerkt door een geurige aroma met fruitige tinten en een frisse en fijne smaak.

GASTRONOMISCHE COMBINATIES: WAT KUN JE ETEN BIJ EEN LUGANA DOC?

abbinamento vino lugana e formaggi

De Lugana DOC, die op een temperatuur tussen 10° en 12° wordt geserveerd, is een delicate en veelzijdige wijn die in zijn basisversie perfect gecombineerd kan worden met voorgerechten en zee menu’s, vooral met vissen uit het meer. De Lugana Superiore-versie is geschikt om te combineren met uitgebreide eerste borden en wit vlees, terwijl de Lugana Riserva goed past bij kazen, van gerijpt tot de meest zachte en kruidige kazen. De Lugana Spumante past perfect bij de hele maaltijd; de Lugana Vendemmia daarentegen past heel goed bij gorgonzola of droog gebak, maar niet al te zoet.
 
De Lugana DOC wijn is een witte wijn die je twee of drie jaar in je kelder kunt bewaren, terwijl de Superior en Riserva versies een evolutionair potentieel tot tien jaar hebben!
 

Nu je alles over de Lugana weet, hoef je alleen maar je wijnkelder aan te vullen! Ontdek de Lugana-collectie om altijd een fles beschikbaar te hebben voor je speciale diners.