TAG:

9 Giordano wijnen als uitmuntend beoordeeld

Datum van publicatie: 08/05/2016

Luca Maroni
Luca Sensory analist

• Maroni werd geboren in Rome op 19 september 1961.
• Hij studeerde cum laude af in Economy en Business in 1986.
• Van 1987-1989 werkte hij samen met Luigi Veronelli en zetten zij "Ex Vinis" op – de eerste Italiaanse nieuwsbrief voor sensorisch onderzoek gewijd aan wijn en was hoofdredacteur van de publicatie van de eerste 4 nummers.
• In september 1990 richtte hij zijn eigen uitgeverij op en lanceerde hij het tijdschrift “The Taste of Wine”.
• In 1993 maakte hij de eerste editie van de Annuario dei Migliori Vini Italiani [Jaarboek van de beste Italiaanse wijnen], een verslag over de wijnproductie van de beste wijnbouwers van Italië, nu in zijn drieëntwintigste editie.
• In 1995 schreef hij “Degustare il Vino” [Wine Tasting], een handboek over de theorie en praktijk van het bewust proeven van alle soorten wijn, waarin hij zijn eigen wetenschappelijke proef-techniek presenteert.
• Ook in 1995, schreef hij de wijnproef vermelding voor de ITALIANA TRECCANI Encyclopedie.
• In 2000 creëerde hij het portaal www.lucamaroni.com. Dit is 's werelds meest uitgebreide wijn portal, met ruim 430.000 pagina's beschikbaar om geraadpleegd te worden.
• In 2012 ontving hij een eredoctoraat in Oenogastronomic Sciences van de Universiteit van Messina.
• Sinds 1990 heeft hij 72 nummers van zijn tijdschrift gepubliceerd en meer dan 70 boeken geschreven over Italiaanse en internationale wijnen, waarvan sommige zijn vertaald in het Engels en Duits.
• Tussen 1988 en 2015 heeft hij meer dan 300.000 wijnen geproefd.

"Wijn is prettig wanneer de smaak werkelijk herinnert (consequent, met balans en integraal) aan die van de vruchten waaruit hij is gemaakt; wijnen met een rating van 90 punten en hoger zijn uitstekend en absoluut all round aangenaam."

 

De rating methode die door Luca Maroni:

De kwaliteit van een wijn ligt in de aangenaamheid van de smaak. Er zijn drie parameters die de kwaliteit beïnvloeden: de samenhang, evenwicht en integriteit van de smaak en het aroma van de wijn.
De aangenaamheid index (PI) beoordeling voor wijn wordt verkregen door het toekennen van een score van 1 tot 33 tot elk van de drie parameters die de kwaliteit bepaalt: consistentie, balans, integriteit.

PI = C + B + I


consistentie: het expressieve volume van de wijn, beslist door zijn volheid
als een droog extract; het kwantitatieve kwaliteitsaspect, persistentie en mogelijke levensduur van de wijn.
balans: de harmonie van de componenten, de verhoudingen tussen de substanties die deel uitmaken van de wijn en zijn zachtheid en zuur – en bitterheid in de mond.
integriteit: de afwezigheid van defecten in het smaak-bouquet van de wijn veroorzaakt door het wijnproductieproces (zwavelachtig, azijn, lactose, muf, houtachtig) of oxidatie. De kwaliteit, zuiverheid en geur van de wijncomponenten; zijn technische kaliber en potentiële levensduur.