Primitivo rosato del Salento: De zomerwijn om te combineren met visgerechten

Verlicht je rosťwijn-avonden met een Apulische wijn

Primitivo rosato del Salento: De zomerwijn om te combineren met visgerechten

Datum van publicatie:

Afkomstig van de rijke Apulische wijngronden, een wijn die de zonsondergangen van de regio oproept: de Primitivo rosato del Salento.  

Uitstekend om te combineren met visgerechten, maar dat niet alleen, de roséwijn is een wijn die iedereen tevreden stelt. Fris, geurig en veelzijdig, ze is het hele jaar door perfect, maar is ze vooral een lentewijn en zomerwijn, seizoenen waarin ze de hoofdrolspeler van je tafel wordt. 

Geschiedenis en productiegebied van de Primitivo rosato del Salento wijn

De geschiedenis van de Primitivo wijnstok in Apulië heeft een oude oorsprong. In feite dateert ze uit de tijd van de Illiri, een volk die in het ijzeren tijdperk ten zuiden van de Balkan woonden. Hoewel ze zich ook heeft verspreid naar andere regio's van Italië, zoals Campania, Basilicata, Sardinië en Abruzzo, is het in Apulië, vooral in Salento, waar ze haar favoriete territorium heeft en waaraan ze de beste wijnen teruggeeft.  

Haar naam is te wijten aan het feit dat haar druiven eerder rijp zijn, in feite al in augustus, is het mogelijk om met de oogst te beginnen.  

Volgens het productdossier wordt de Primitivo rosato del Salento wijn geproduceerd met 85% van de druiven afkomstig uit een homonieme druivensoort, terwijl andere wijnsoorten voor maximaal 15% aan de teelt bijdragen in de provincies Brindisi, Lecce en Taranto. De wijnen met de beschermde geografische aanduiding "Salento" zijn nauw verbonden met het grondgebied, dat geniet van het unieke karakter van het mediterrane klimaat en de bekwame aanleg van het wijnland dat wordt gebruikt voor de wijnstokken en een duizendjarige wijncultuur, die ons prachtige Apulische witte, roze en roséwijnen geeft. 

Primitivo rosato del Salento IGT: de kenmerken 

Immagine che contiene vino, metŗ, vicino

Descrizione generata automaticamente

De druiven van de Primitivo gevinifieerd in rosé, zoals in het geval van de “Pizzicanto” Primitivo Salento Rosato IGT of de Rosato Primitivo Puglia IGT, bevatten alle mediterrane kenmerken en geuren van de regio. De licht roze kleur wordt verkregen door de verminderde maceratietijd, of de periode van contact van de most met de schil die de intensiteit ervan definieert. De rosé bevat zeer karakteristieke fruitige geuren, met bloemachtige tonen en, in het geval van de Primitivi Salento Rosato IGT, worden ze gekenmerkt door een droge en harmonische smaak, met een goede structuur en balans tussen frisheid en zoetheid. 

Gastronomische combinaties en serveertemperatuur 

Immagine che contiene cibo, piatto, diverso, tagliato

Descrizione generata automaticamente

Dankzij haar frisheid is de Primitivo rosato Salento IGT een wijn die perfect past bij vis, van de meest klassieke en traditionele gerechten tot die op basis van schaaldieren en sushi. Ze past ook perfect bij combinaties met groentegerechten, verse kazen en wit vlees. Deze veelzijdige wijn geeft het beste van haar bedwelmende kenmerken wanneer ze wordt geserveerd op 10 - 12 °C, bij voorkeur in een tulpvormig glas van middelgrote breedte

Nu je alles weet over de Primitivo rosato del Salento wijn, ervaar de diverse combinaties met deze lichte en geurige wijn en verwen je je gasten!