Richt jouw wijnkelder in als een echte professional: het is heel eenvoudig!

Hier zijn de wijnen die niet mogen ontbreken en veel tips hoe je het kunt inrichten

Richt jouw wijnkelder in als een echte professional: het is heel eenvoudig!

Datum van publicatie: 29/08/2022

Als je een echte liefhebber bent van toosten op een bepaald niveau, wil je zeker je eigen wijnkelder als een professional inrichten: niets is eenvoudiger! Hier vind je veel handige tips over hoe je het kunt inrichten (vooral waar) en welke wijnen absoluut essentieel zijn om altijd bij de hand te hebben, bij elke vorm van cin cin. Zullen we beginnen?

JOUW PROFESSIONELE WIJNKELDER: WAAR TE CREËREN

Misschien is er in je huis dat kale hoekje dat een heel andere charme zou kunnen krijgen... Of heb je te veel flessen om te tonen? In ieder geval, als je al een tijdje denkt dat een "homemade" wijnkelder precies dat is wat je nodig hebt, volgen hier enkele handige tips om van elke toost een succes te maken.

Kies allereerst zorgvuldig de ruimte waarin je jouw "wonderhoek" gaat inrichten: helaas zijn de keuken, de woonkamer of de garage niet de ideale omgeving. Omdat? Het feit dat er rekening gehouden moet worden met 3 fundamentele aspecten:

  • de temperatuur, die zich tussen de 10-12 graden moet bevinden, zonder plotselinge temperatuurverschillen die de wijn snel zouden kunnen bederven;
  • de vochtigheid, die tussen 60-70% perfect is om de kurk net genoeg te laten uitzetten om de inhoud van de fles goed te beschermen;
  • de verlichting, die zeer laag moet zijn om de organoleptische eigenschappen van de wijn te behouden, om zo oververhitting van de flessen te voorkomen.

Kortom, er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen nodig om de juiste ruimte te kiezen om jouw verzameling speciale labels te positioneren. Dat lege hoekje in de keuken, dat je misschien mooi vindt met een hangende wijnkelder, is misschien niet de ideale plek, maar maak je geen zorgen: als je een wijnkelder hebt of zelfs een kelderruimte waar je jouw speciale etiketten kunt bewaren, kun je als echte professional een wijnkelder inrichten. Hoe? Hier vind je enkele interessante ideeën, laten we beginnen!

 

JOUW PROFESSIONELE WIJNKELDER: HOE MOET JE DEZE CREËREN 

Om jouw persoonlijke kelder in te richten, volg je jouw smaak en, indien mogelijk, ook de stijl van je huis: hier zijn enkele praktische oplossingen om je beste flessen stijlvol en praktisch te rangschikken.

Ben je een doe-het-zelver en heb je een goede behendigheid? Dan is dit de uitgelezen kans om aan de slag te gaan: je kunt het hout kiezen dat je het mooist vindt en ... begin met ontwerpen! Je kunt ook profiteren van de planken die je misschien al hebt, maar houd er rekening mee dat hout het beste materiaal is, omdat het geen warmte doorgeeft aan de flessen, zoals metaal dat zou doen.  
De structuur moet ook heel stevig zijn: als een plank het begeeft, zou dat een heel onaangenaam domino-effect kunnen hebben op je wijncollectie (en ook een mooie puinhoop om op te ruimen!)

Als “home made” projecten niet je sterkste punt zijn, kun je altijd nog kiezen voor een gekoelde wijnkelder: op internet zijn er allerlei soorten en maten, dus moet je de beschikbare ruimte goed opmeten. Als je een kelder van dit type kiest, groot of klein, kun je hem ook in die beroemde hoek in de keuken plaatsen (die je misschien wel echt hebt) zonder je zorgen te maken over plotselinge temperatuurschommelingen. Hij is uiteraard zeer geschikt voor witte wijnen en roséwijnen, maar niet voor alle rode wijnen (die zelden bij lage temperaturen gedronken worden). Het zou natuurlijk wat moeilijker zijn om hem te personaliseren, maar je kiest de oplossing die jij het mooist vindt: het belangrijkste is tenslotte om in gezelschap te toosten, toch?

JOUW PROFESSIONELE WIJNKELDER: HOE TE PERSONALISEREN

Online vind je honderden creatieve ideeën en vele ideeën om van je kelder echt "de jouwe" te maken. Allereerst Pinterest, maar ook op We heart it en op vele andere platformen kun je inspiratie zoeken en dan… Laat je verbeelding de vrije loop!

Voor een shabby chic tintje zou je een oude voorraadkast kunnen restaureren: met een likje verf en een paar kleine versieringen zou je hem kunnen veranderen in een echte drankkast met mini-kelder inbegrepen. Vind je het idee leuk? Probeer online inspiratie op te doen en ga aan de slag!

Over een hoekbar gesproken: wat dacht je van een proeverij hoekje? Je hebt niet veel ruimte nodig en het zal je gasten zeker verrassen: misschien in het souterrain of in de kelder, je kunt een hoekje inrichten met een klein houten bar of zelfs gewoon een hoge tafel met een paar krukken en dat is het. Fascinerend, waar of niet?

Je kunt als een professional experimenteren en je kelder ontwerpen volgens jouw persoonlijke stijl: het belangrijkste is om niet alleen de juiste omstandigheden te creëren voor wijnen, maar ook om ontspannen te toosten, genietend van elk glas.

 

JOUW PROFESSIONELE WIJNKELDER: DE WIJNEN DIE NIET MOGEN ONTBREKEN

Het meest ideaal is om altijd een goede mix van labels te bezitten, klaar te zijn voor elke gelegenheid: bijvoorbeeld enkele goede rode wijnen voor aperitieven op basis van gerijpte kazen en vleeswaren of om te grillen. Een paar witte wijnen (stille of mousserende, naar jouw voorkeur) te combineren met delicate gerechten of, waarom niet, wat prikkelende roséwijnen. Bubbels zijn onvermijdelijk, die altijd goed zijn en ook een draai kunnen geven aan last-minute aperitieven. Hier stellen we enkele labels voor die jouw kelder kunnen afronden.

Rode wijnen
Onder de rode wijnen voor in je wijnkelder raden we een BONARDA DELL'OLTREPÒ PAVESE DOC "ETICHETTA ORO" aan: uitstekend bij soepen, stevige voorgerechten en gerijpte kazen, het is een troef om altijd bij de hand te hebben. Ook de CABERNET SAUVIGNON is een label om altijd in je wijnkelder te hebben voor wildgerechten, maar ook voor gegrild vlees en belangrijke voorgerechten, dus het is altijd beter om een ​​voorraad aan te leggen!

Witte wijnen en roséwijnen
Voor een vleugje frisheid en veelzijdigheid, moet je altijd een BIANCO TERRE SICILIANE IGT, in de kelder hebben, ideaal bij vis, koude gerechten, delicate hapjes en groenten. Als je daarentegen een elegante rosé wilt, kies dan voor de PIZZICANTO PRIMITIVO SALENTO ROSATO IGT en het zal een uitzonderlijke toost worden met zowel traditionele Apulische gerechten als sushi (praktisch de wereld rond in één slok!)

Bubbels
Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar een PROSECCO DOC altijd fris houden is een garantie: zeer veelzijdig, en je kunt haar combineren van aperitief tot dessert. Voor een beetje popfeest daarentegen, zet je een 7PM BLANC koud, de mousserende wijn die bij elke slok "Party" roept.

We hopen dat je binnenkort je kelder als een professional kunt creëren, maar maak in de tussentijd een rondje langs de Giordano labels: misschien vind je net dat juweeltje dat ontbrak op je plank!