Verhalen en smaken van Puglia

Een reis tussen enogastronomische perfectie en fantastische wijnen in een van de rijkste gebieden van ItaliŽ: Puglia, een regio met duizend gezichten en duizend smaken

Verhalen en smaken van Puglia

Datum van publicatie: 27/04/2018

Puglia is niet alleen een regio: het herbergt ook de kostbare schat van duizend smaakverhalen, die van Italië de hoofdstad van de smaak van de hele wereld maken. In ieder wonder te aanschouwen, in elk landschap om verliefd op te worden, vind u een klein verhaal dat u met open mond aanhoort en in het bijzonder om een ​​nieuwe smaak te ontdekken, een betoverend scenario om oneindig van te genieten.

Bent u klaar om met ons mee te reizen?

Een glas Puglia, tussen verhalen en smaken

Specchie del Salento, tussen reuzen en duivels

Le Specchie del Salento, buona scusa per esplorare i gusti di Puglia

De Specchie del Salento zijn oude gebouwen waarvan de oorsprong is gehuld in mysterie. Sommigen geloven dat ze in het Neolithicum zijn gebouwd, maar in plaats daarvan gaan ze terug naar de tijd van de Messapi (bronstijd). Ze danken hun naam aan het Latijnse term speculum, dat ze observatiepunten aanduidden.

De ene legende gaat dat in de Specchie de Duivel zelf woonde, een strikte bewaker van een rijke schat; een andere, nu in puin, dat het zou zijn gebouwd door een populatie van reuzen, die het wilden gebruiken om de hemel te bereiken. De Goden bestraften de reuzen door de toren af ​​te breken, die nu nog steeds in puin ligt.

De Specchie van Salento laat ons een plaatje zien met een grote traditie, veelzijdig street food dat zeer eenvoudig te bereiden is: de Muersi Fritti, stukjes in hete olie gebakken brood met kruiden en rode peper. Muersi Fritti wordt meestal geserveerd met Italiaanse raapstelen en bonen.

Onze Chardonnay Salento IGT BIO is de perfecte combinatie bij de Muersi Fritti, die het scherpe aroma en de knapperige geur verheerlijkt. De delicate aroma's en de sobere smaak en structuur geven aan deze beste witte wijn het populaire karakter om te verheerlijken en van deze lekkernijen oneindig te genieten.

De geboorte van de Pettole

Pettole, deliziose frittelle di pasta pugliesi

Soms, om de geboorte van een typisch gerecht te vertellen, kan het een sprookje zijn, een merkwaardige manier om bijzondere en intrigerende kenmerken toe te wijzen aan de meest voorkomende activiteiten: koken!

Volgens een van deze legendes is de oorsprong van de Pettole terug te voeren tot een dag van vele jaren geleden, toen een vrouw het deeg liet rijzen voor brood. Toen ze het huis verliet voor de kleine dagelijkse taken, ontmoette ze een buurvrouw die ze lange tijd niet had gezien. De twee begonnen te kletsen, en kletsten, kletsten... kletsten zo veel dat onze protagonist het deeg voor het brood vergat, en toen ze naar huis terugkeerde was het deeg veel te veel gerezen, en zou niet meer geschikt zijn om te koken. De angst om goed voedsel weg te gooien bracht de vrouw ertoe om dezelfde deeg te bakken, in kleine stukjes gesneden. Ze ontdekte dat het heel lekker was: en dus waren de Pettole geboren!

Een andere eenvoudige en smakelijke specialiteit, perfect bij gezouten vlees, kazen, groenten en smakelijke vissoepen.

Kies bij de Pettole een rosé! Een Rosato Puglia IGT is de perfecte combinatie voor dit gerecht, veelzijdig en suggestief. Leuk personage en persoonlijkheid om te verkopen voor een rosé die uw avond tot een feest maakt!

Il Fonte Pliniano van Manduria

Il Fonte Pliniano, testimonianza di antichi riti in Puglia

Plinius de Oudere, beroemde naturalist van het antieke Rome, schrijft in zijn Naturalis Historia over een oud kerkgebouw in Manduria. Dat een gelukkig land definieert voor wijngaarden en wijn, werd deze oude tempel gebouwd, waarschijnlijk door de Messapiërs. Oorspronkelijk was het geplaatst naast een amandelboom, een heilige boom voor de bevolking: de structuur uitgehouwen in een rots en met een put buiten en binnen, in een concentrische plant met een cirkelvormige basis. En het is juist in het centrale altaar, gebouwd rond de bron, dat dit water vandaag de dag nog steeds een sacrale charme geeft.

Dat het een land betreft dat door de hemel gezegend is, Manduria doet niets om het te verbergen. Uitzichten, geuren, enogastronomische rijkdommen staan ​​klaar om het te getuigen, seizoen na seizoen. Het karakter van deze regio in deze regio past perfect bij de bombette pugliesi, lappen kalfsvlees gevuld met caciocavallo, pancetta en kruiden gekookt op de gril of in de oven.

En om de uniciteit van Manduria te vieren, is het onnodig om elders te kijken: zijn Primitivo heeft alles wat u nodig hebt om uw hart te verwarmen en zorgt dat ook de meest veeleisende fijnproevers verliefd worden tussen de gourmet. Een rode wijn met een uitgesproken en onweerstaanbaar karakter, bewaker van duizend suggesties, volle en stevige vlaggendrager van een legendarische regio als Puglia. Om te proberen: inderdaad, om van al zijn tanninerijkheid te genieten!

Photo credit: Andrea Fistetto [CC BY-SA 3.0] from Wikimedia Commons