Voor elke RisottoÖ zijn eigen wijn!

Schort in de hand (en glas in de andere): met risotto valt niet te spotten

Voor elke Risotto... zijn eigen wijn!

Datum van publicatie: 11/01/2021

Er is een populair gezegde dat "rijst is geboren in water, maar moet sterven in wijn". Ja, want het kiezen van de wijn die bij ons favoriete gerecht past, is niet eenvoudig en triviaal, maar als u de juiste vindt, is het een pure extase aan smaak. En dan wordt succes aan tafel waarschijnlijk gegarandeerd door een mooi glas, want met wijn in ons lichaam zijn we allemaal betere beoordelaars… Dus lees hier verder, en u zult zien dat het niet onmogelijk is om een ​​master chef te worden.

 

De juiste wijn voor bij uw risotto

Er zijn duizend combinaties mogelijk: dit is het mooie van een eet- en wijntraditie als de onze. Van Risotto met eekhoorntjesbrood, om samen van te genieten met wijnen met een gemiddelde structuur en een goed aroma, zoals een Dolcetto, tot een risotto met zeevruchten, die de frisheid van Vermentino vereist. En als het seizoen arriveert, hoe kunt u dan een smakelijke truffelrisotto opgeven? Hier hebben we daarentegen de zachtheid en body van rijpe wijnen nodig, bijvoorbeeld Montepulciano d'Abruzzo en Nebbiolo. Een combinatie om te proberen is zeker die tussen Risotto met Parmezaanse kaas en Prosecco. Als u denkt dat het een gok is, ga dan niet te ver: maar na de eerste slok die de kaas en boter uit de mond reinigt en ontvet, zult u zien dat het poëzie wordt.

Wat is de perfecte wijn om risotto te "nuanceren"?

Het hangt ervan af, de ingrediënten spelen zeker een belangrijke rol bij de keuze, maar ze zijn niet de enige. Zo is er aan het einde van het roosteren van de rijst, net voordat de ui te bruin wordt, een moment waarop de tussenkomst van de wijn richting geeft aan het hele gerecht: het is de nuance. Als het gewenste resultaat essentieel en verfijnd is, is witte wijn het meest geschikt. Een Chardonnay om de hitte te nuanceren en een fruitige noot te geven is een goede bondgenoot, evenals een Pinot Grigio met delicate bloemengeuren. Als het doel daarentegen is om kracht en inhoud te geven, ga dan voor een rode Merlot of Teroldego stijl, die smaakt naar traditie en thuis zijn.

 

Er zijn echter recepten waarin wijn de hoofdrolspeler wordt

En het is hier dat culinaire meesterwerken, zoals risotto met Amarone, Barbera d'Asti en Barolo worden geboren. Natuurlijk moeten ze als belangrijke gerechten worden beschouwd, de wijnen waardig zijn die ze begeleiden, maar misschien zorgt het feit dat we ze bij speciale gelegenheden proeven ervoor dat we ze nog meer waarderen. Hier gaan we verder dan het klassieke glas dat wordt gebruikt om te nuanceren en een beetje in overvloed aan hoeveelheden. Maar dit is alleen een meerwaarde voor elke waardige wine lover. En u zult het zeker begrijpen...

Bekijk de inhoud
Zoek in het blog