Wat te drinken bij tiramisu? Likeuren en wijnen om te combineren

Van versies op basis van koffie tot fruitalternatieven, een dessert dat Italië verenigt en inspireert tot geweldige combinaties

Wat te drinken bij tiramisu? Likeuren en wijnen om te combineren

Datum van publicatie: 30/01/2025

 

Marktonderzoek spreekt voor zich: een van de populairste Italiaanse desserts - wereldwijd - is tiramisu. Het geheim van dit succes laat zich raden: het is niet alleen een kenmerkend product van onze banketbakkerstraditie, maar qua smaak is het een klein meesterwerk, dat de bittere tonen van koffie mengt met de zoete van mascarponecrème (om nog maar te zwijgen van de versies met vers fruit).

 

Als je van dit dessert houdt, mag je deze gids voor het combineren van tiramisu met likeuren, droge wijnen en zoete mousserende wijnen niet missen!

 

Eén dessert, vele identiteiten: de geboorte van tiramisu

 

De oorsprong van tiramisu gaat terug tot het 19e-eeuwse Treviso, waar het gebruikelijk was om een geïmproviseerd, romig dessert te maken van geklopt ei met suiker (soms zabaglione en room), genaamd Sbatudin, vaak verrijkt met extra ingrediënten, zoals baicoli koekjes.

 

Het is precies het gebruik van zoveel verschillende producten dat de Sbatudin naar zijn natuurlijke evolutie leidde: aanvankelijk bereid met biscuit, begon deze cake tussen het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw ingrediënten te bevatten die typisch waren voor andere regio's, zoals Piemontese zoete vingers (naar Veneto gebracht door de edelvrouw Giuseppina Tiretta) of Lombardische mascarpone.

 

De echte geboorte van tiramisù (van tireme su, 'til me op') gaat echter terug tot 1970, toen het officiële recept werd gepresenteerd door patissier Loly Linguanotto in het restaurant Alle Beccherie in Treviso. Het wereldwijde succes van dit dessert werd later bepaald door emigranten uit Treviso, die bijdroegen aan de verspreiding ervan in het buitenland.

 

Bubbels, stille wijnen of likeuren? Dit is wat je kunt drinken bij koffietiramisu

 

Er zijn oneindig veel versies van tiramisu, maar slechts één recept respecteert de traditie: het recept dat vraagt om laagjes in koffie gedrenkte ladyfingers, afgewisseld met een crème van geklopt ei, mascarpone en suiker, en bovenop bestrooid met cacao. Het resultaat is een echte traktatie voor het gehemelte, een uitstekend dessert dat nog aangenamer wordt in combinatie met iets lekkers te drinken. Maar wat zijn de beste combinaties voor tiramisu?

 

De perfecte optie vind je tussen de zoete wijnen, passiti en likeuren, misschien ga je voor een klassieker met een Moscato d'Asti. Deze mousserende wijn heeft een betoverende goudgele kleur in het glas en legt de nadruk op de zoetheid van fruitige en bloemige geuren.

 

Laat je echter niet misleiden door het suikergehalte: het duo tiramisu en Moscato werkt juist omdat deze wijn ook een goede zuurgraad heeft, die de vettige textuur van dit dessert verlicht.

 

Van de beste likeuren om te combineren met tiramisu springen op basis van koffie er natuurlijk uit, voor een energieboost die je de hele dag vergezelt. Een uitstekend alternatief is echter Amaretto, dat aan de bitterzoete geuren van tiramisu de overtuigende en volle geuren van amandelen, kersen, pruimen en cacao toevoegt.

 

Tot slot staat niets een droog product in de weg om te combineren met dit dessert: een uitstekende combinatie tussen wijn en tiramisu is in dit geval de "'900 Gran Giordano" mousserende wijn. Met zijn fruitige en citrusaroma's en verfrissende smaak bewijst dit label dat zelfs een Brut-bubbel het kan opnemen tegen de zachtheid en zoetheid van tiramisu.

 

Hoe combineer je tiramisu met fruit?

 

Varianten van tiramisu met bijpassende alcohol.

 

Het is waar dat de traditionele tiramisu met koffie wordt gemaakt, maar als je niet van de krasse tonen van dit ingrediënt houdt en geen smakelijk, omhullend dessert wilt missen, is er geen tekort aan even smakelijke alternatieven, zoals die met fruit.

 

Een van de bekendste varianten is de aardbeientiramisu, met zijn mooie kleurcontrast tussen rood en wit, maar ook de ananastiramisu, die het gehemelte betoverende exotische tonen geeft (vooral met de toevoeging van een beetje kokos), en de citroentiramisu, een triomf van aroma's en frisheid.

 

Wat zijn de beste combinaties van wijnen, likeuren en fruittiramisu?

 

De basisregel verandert niet: de combinatie van tiramisu en wijn of likeur staat weer op de voorgrond, met de eerder genoemde Moscato d'Asti (absoluut een van de beste wijnen voor tiramisu) als voorbeeld.

 

Als je echter indruk wilt maken op je gasten met een iets minder populaire, maar net zo smakelijke combinatie, is het geheim om een product te vinden dat goed samengaat met het overheersende ingrediënt.

 

Uitstekend bij ananastiramisu is bijvoorbeeld een aromatische en droge wijn zoals Tuzko Riesling, gekenmerkt door toetsen van tropisch fruit, limoen en citroen, en een gestructureerde en verfrissende smaak die het gehemelte reinigt van de meer intense en vettige kenmerken van dit dessert.

 

Wat dacht je van de citroentiramisu? Eén hap van dit heerlijke dessert is genoeg om je terug te brengen naar de Siciliaanse kust, vooral als het vergezeld gaat van een klein glaasje limoncello crème. Het is een proefervaring waarbij alle zintuigen worden betrokken, waarbij de reukzin wordt veroverd met een intense citrusgeur en het gehemelte met een zachte textuur en omhullende smaak.

 

Een van de beste likeuren voor dit soort tiramisu, die echt moeilijk te weerstaan is! 

 

Kun je niet wachten om je vork te laten zakken in een royale portie tiramisu? Zorg ervoor dat je het doet met de juiste combinatie. Je vindt het in de Giordano Vini catalogus!

Bekijk de inhoud
Zoek in het blog