Wijn maken te midden van de kleuren van de herfst

In de herfst maakt de oogst slechts een klein onderdeel uit van het ingewikkelde proces van wijn maken: van hevelen, klaren en gisten tot de eerste bottelingen

Wijn maken te midden van de kleuren van de herfst

Datum van publicatie: 06/11/2017

De herfst vormt het landschap om tot een palet van warme en volle tinten: het rood en goud van de bladeren voeren de boventoon en spelen de hoofdrol in betoverende scènes. In deze sprookjesachtige sfeer ligt het werk in de wijnkelders niet stil! Met de winter in aantocht last de natuur langzamerhand een pauze in, maar iedere wijnmaker weet dat er dag in dag uit nog heel wat werk moet worden verzet om de onderscheidende kwaliteit van de wijn te waarborgen.

Hier leest u over de belangrijkste herfstklussen in de wijnkelder.

Herfst in de wijnkelder!

Gisting

Gisting

Hier begint alles mee, in dit wezenlijke proces. Tijdens de alcoholische (of primaire) gisting wordt de most omgezet in wijn; in deze fase, wanneer de herfst nog niet alle heuvels rood gekleurd heeft, doen onze kelderhouders en oenologen hun uiterste best de wijn karakter en vorm te geven. Slechts wanneer het werk door experts grondig en zeer aandachtig wordt uitgevoerd, zal dit perfecte, uitgesproken wijnen opleveren. De gisting is het begin van de wijn: hoeveel aandacht vergt het niet om onze favoriete labels te verwezenlijken!

Klaring

Klaring

Nadat door gisting de most in wijn is omgezet, is het tijd om van vat te wisselen: dit is wat er gebeurt bij klaren. De wijn wordt van het ene in het andere vat overgeheveld, waarbij tegelijkertijd vaste residuen worden verwijderd. Bij klaren wordt de wijn gefiltreerd, waarbij het vaste deel (bestaande uit thans overbodig geworden residuen) wordt gescheiden van het vloeibare deel. Dit gebeurt vooral bij rode wijn, omdat daar trosdeeltjes uit verwijderd moeten worden; bij witte wijn gebeurt dit minder, omdat er bij de verwerking van alleen most minder droesem gevormd wordt. Wanneer het klaren achter de rug is, kan men vervolgens gaan hevelen.

Heveling

Heveling

Wanneer de wijn geklaard is, is deze klaar voor een nieuw vat. Het rijpen begint, een uitwisseling tussen hout en wijn... of tussen metaal en wijn, of tussen glas en wijn! Witte wijn die alcoholische gisting heeft ondergaan wordt bijna altijd direct na het klaren gebotteld (enkele uitzonderingen daargelaten, zoals gerijpte witte of mousserende wijnen). De rode wijnen zullen voor hun rijping en veroudering, voor kortere of langere tijd, in contact gebracht worden met staal of hout (en in sommige gevallen beide).

Het herfstseizoen staat echt in het teken van de wijn: terwijl het in de wijnkelder een drukte van belang is, en alle aandacht uitgaat naar de godendrank, laat de natuur zich zeker niet onbetuigd. Bomen en planten kleuren goud en rood, en het seizoensfruit, dat ons verwent met zijn ongeëvenaarde smaak, siert de tafels. Het ene wonder na het andere, kortom: dit is het geheime herfstverbond tussen de natuur en de wijnkelder!

Photo credits: stefano lubiana wines via VisualHunt / CC BY | Faisal Akram Ether via Visual Hunt / CC BY-SA