Wijnen uit SardiniŽ

Het eiland van de zon met een nieuwe Giordano wijnen lijn

Wijnen uit SardiniŽ

Datum van publicatie: 19/05/2021

Bakermat van de Nuraghische beschaving, evenals het op één na grootste eiland in de Middellandse Zee. Sardinië is waarachtig een speciale regio, en niet alleen vanwege de schoonheid van de stranden en het wilde achterland. De gelukkige combinatie van mild klimaat, zeewind, grote verscheidenheid aan bodems en, last but not least, een aanzienlijke blootstelling aan de zon, vertegenwoordigt een uniek erfgoed voor de wijnlandschappen, evenals een echt wondermiddel voor de wijnbouw. Met als resultaat wijnen met een sterke identiteit en territoriale identiteit, met toppers van uitmuntendheid, zowel in de familie van rode wijnen, als die van witte wijnen.

De nieuwe Giordano lijn begint vanuit de wens om hulde te brengen aan het eiland van de zon, met wijnen die door de mens zijn ontworpen, maar door de natuur zijn gecreëerd. En uit zo'n bloeiend en kostbaar land kunnen alleen maar meesterwerken worden geboren.

 

Een territorium met oeroude wortels

Sardinië kan in alle opzichten worden gedefinieerd als een voorouderlijk eiland, waar ongerepte landschappen en archaïsche tradities nog steeds weerstand bieden. Hier zijn enkele van de oudste sporen van wijnstokken gevonden die in de westelijke Middellandse Zee werden verbouwd, die dateren uit de tijd van de Feniciërs. Haar strategische ligging heeft haar altijd het onderwerp gemaakt van veroveringen door verschillende volkeren, van de Carthagers tot de Romeinen, van de Arabieren tot de Aragonezen, Genuezen, Pisani en tenslotte Piëmontezen. En zo is de wijnproductie ook beïnvloed door de invloed van verschillende culturen en tradities, die zich door de eeuwen heen hebben afgewisseld. Het erfgoed van inheemse wijnstokken is daarom behoorlijk rijk, ook al is er een goede aanwezigheid van internationale druiven, de laatstgenoemde worden meestal gebruikt om te mengen met de lokale druiven.

 

Cannonau di Sardegna

Hij is zeker de belangrijkste en bekendste rode wijn van de regio, een wijn uit één stuk die perfect het mediterrane karakter van het eiland weerspiegelt: de Cannonau (ook wel Grenache genoemd). Lange tijd werd gedacht dat deze druivensoort vanuit Spanje, ten tijde van de Aragonese heerschappij aan het begin van de veertiende eeuw, op Sardinië was geïntroduceerd. In werkelijkheid hebben recente bevindingen in plaats daarvan gesuggereerd dat het thuisland van de Cannonau, en dus van Grenache, precies Sardinië zou kunnen zijn. De band met dit eiland heeft in ieder geval een zeer oude oorsprong en komt hier tot uiting met unieke en gemakkelijk herkenbare organoleptische kenmerken. Hij is een krachtige, warme en volle wijn, met een aanzienlijk alcoholgehalte en goede tannines. In het glas zijn alle geuren en aroma's van de mediterrane vegetatie terug te vinden, met hints van kruiden en een zeer aanwezige balsamiciteit. De smaak is droog en persistent, perfect te combineren bij zeer gerijpte kazen, zoals Sardijnse pecorino, de typische fregula en Culurgiones, maar ook bij de lekkerste vleesgerechten van de Sardijnse traditie, zoals speenvarken, lam en lam.

Vermentino di Sardegna

Vermentino zou de druif zijn die van de zee houdt. En in feite vinden we haar aan de kusten van Ligurië, Toscane en natuurlijk Sardinië, waar het een van de méést gewaardeerde witte wijnen vertegenwoordigt. En dit is niet verwonderlijk, gezien de elegantie en finesse van zijn geuren. Deze is zeer zeker een buitengewoon delicate Vermentino, met een heldere strogele kleur met groenachtige reflecties, gekenmerkt door de hartige en minerale toon die typerend is voor wijnen die in de buurt van de zee worden geboren. Vanaf de eerste slok onthult ze haar grootste waarde: een intens en zeer breed bloemachtig bouquet, met citrus nuances die een aangename bittere afdronk geven. Waar kun je haar mee combineren? Zeker bij alle visbereidingen, maar wanneer ze regionale gerechten vergezeld, zoals Pane Frattau, Pane a Fittas en Suppa Cuata, onthult ze al haar pracht.

Isola dei Nuraghi

Deze benaming omvat het hele grondgebied van Sardinië en bestaat uit verschillende soorten wijn. In onze nieuwe lijn gewijd aan Sardijnse wijnen, vindt u de witte- en rode wijn versie.

Isola dei Nuraghi Bianco is een zonovergoten en schitterende wijn, alsof ze herinnert aan de witte stranden die dit eiland beroemd hebben gemaakt. De fruitaroma's met wit vruchtvlees en meer delicate witte bloemen, die een zachte en gemakkelijk te drinken slok inluiden. Uitgerust met een goede hartige en minerale toon, kenmerkend voor Sardijnse wijnen, verovert ze zeker door haar frisheid, waardoor ze ideaal is als aperitief en dat niet alleen. Dankzij haar uitstekende persistentie past ze immers perfect bij voorgerechten met zeevruchten en verse kazen. Met een buffelmozzarella is het puur genieten.

Haar broer, de Isola dei Nuraghi Rosso, neemt die boost van frisheid over, die het gehemelte bevredigt en je aanmoedigt om te blijven drinken. Een droge en verrassend slok, die echter een goede persistentie behoudt. Het bouquet is bloemig en fruitig, met tonen van geranium en kersen die de hoofdrolspelers zijn. Minder moeilijk en complex dan Cannonau, is hij de klassieke rode wijn om altijd op tafel te serveren, omdat hij op de een of andere manier altijd op je tafel eindigt. Vooral in combinatie met half-gerijpte kazen en traditioneel gezouten vlees, wanneer je een wijn nodig hebt met de juiste intensiteit om de sterke smaken van deze voedingsmiddelen te weerstaan, maar die nog steeds goed drinkbaar blijft.

Dus hier zijn de nieuwkomers uit de Giordano familie. Ontdek ze meteen op de site!

 
 
 
 
Bekijk de inhoud
Zoek in het blog