Winter spirits

Tussen sterke dranken, bitters en likeuren: verwarmen ze de sfeer!

Datum van publicatie: 21/02/2022

Stel je voor dat je jezelf lekker genesteld hebt op de bank, op een koude winteravond. De dag is lang geweest, een dag die zijn sporen heeft nagelaten, en het enige dat je wilt, is een moment van ontspanning voor jezelf. Hier zou het plaatje al bijna compleet kunnen zijn. Of misschien niet…
Om je gezelschap te houden op je koudere avonden, is er niets beter dan een glas van je favoriete grappa, bitter of alcoholische drank.

 

Maar wat zijn de verschillen?

Grappa is bijvoorbeeld een uniek distillaat in zijn soort. Verkregen door de distillatie van druivendraf die uitsluitend in Italië zijn geteeld en gevinifieerd. Grappa di Amarone, grappa di Nebbiolo, grappa di Moscato ... dit zijn slechts enkele van de belangrijkste soorten grappa die je in onze catalogus kunt vinden. Na de distillatie, op basis van het type distillaat en de keuzes van de producent, is het mogelijk dat er een periode van rijping op hout volgt. Indien aanwezig, geeft deze passage meer karakter en meer body aan de grappa, die zich dan nog beter zal lenen voor momenten van meditatie.

Likeuren daarentegen zijn alcoholische dranken op basis van brandewijn, waaraan water, suiker en essences van aromatische planten, bessen en wortels zijn toegevoegd, zoals kaneel, kruidnagel, steranijs of jeneverbes. Ze worden voornamelijk geproduceerd met koude maceratie of met hete infusie, waardoor ze hun intense en karakteristieke smaak krijgen. De meest geliefde, is zeer zeker de Genepy en de Genziana.

Bitter

Vergelijkbaar met likeuren, worden bitters altijd geproduceerd door maceratie of infusie van aromatische kruiden, maar onderscheiden ze zich door het lagere percentage suiker (zoals gesuggereerd door de naam). Beroemd en gewaardeerd als "ammazzacaffè" en digestieven, zijn er echt allerlei soorten, geproduceerd met lokale kruiden en aroma's. Zoals de Amaro di Langa, verkregen uit de infusie van kruiden en wortels, zoals de traditie dicteert, of de intense Amaro del Moro.
 
Met alcoholische dranken kun je ook verrassende drankjes maken, perfect voor een ietwat "over the top" aperitief. Als je op zoek bent naar een cocktail die al jouw gasten sprakeloos zal maken, probeer dan de Lucky Star! Snel en gemakkelijk te bereiden, zonder franje maar zeer bevredigend: je hebt alleen Sambuca, prosecco, munt, roze pompelmoessap en zout nodig. Pers een halve grapefruit uit en filter het sap; voeg het samen met de munt, het zout en de Sambuca toe in een mixing glass met ijs. Schenk na het mengen van de ingrediënten alles in een goed gekoeld glas en voeg de Prosecco toe. Om het af te maken, garneer het met een schijfje grapefruit, als garnering.