Amarone della Valpolicella: geschiedenis en kenmerken van de geliefde Veneto wijn

Het passito-motief vol met Veronese trots

Amarone della Valpolicella: geschiedenis en kenmerken van de geliefde Veneto wijn

Datum van publicatie: 12/10/2022

De Amarone della Valpolicella is een heel bekende en gewaardeerde wijn, ook in het buitenland, het is in feite één van de meest geëxporteerde Italiaanse wijnen en is een bron van trots en roem voor Veneto, de regio die in dit prachtige land hoog staat aangeschreven voor de kwantiteit, maar ook kwaliteit van de hier geproduceerde wijnen. 

Tussen mythen en legendes: de geschiedenis van de Valpolicella DOCG

Tot op heden is de oorsprong van de Amarone della Valpolicella DOCG onzeker, maar is omhuld door mysterie. Het productdossier geeft aan dat de Amarone Della Valpolicella een oude geschiedenis heeft, die begint in de vierde eeuw na Christus, wanneer Cassiodoro, koning van de Visigoten, een brief richt aan de eigenaren van Valpolicella voor een aantal flessen Acinatico, of de voorouder van de Amarone, voor een koningstafel. Vervolgens werd het belang dat aan deze wijn wordt toegeschreven, bevestigd door het edict van Rotari, dat gezouten boetes vaststelde voor degenen die de wijnstokken en –trossen, bestemd voor de productie, hadden beschadigd: Amarone werd op gelijke voet beschouwd met geld om de feodale rechten te betalen. 
Het succes van Amarone is nooit gestopt, zelfs niet in de volgende eeuwen, in feite spreekt Scipione Maffei, met grote gratie, tijdens de verlichting over een bittere wijn uit Valpolicella. 

Populaire legendes daarentegen verbinden de geschiedenis van de Valpolicella Amarone aan een andere beroemde wijn in het gebied: de Recioto, een rode wijn, passito als de Amarone, maar zoeter omdat tijdens het wijnbereidingsproces de gisting wordt gestopt voordat alle suikers worden omgezet in alcohol. Deze verhalen vertellen hoe Amarone een "ontsnapte recioto" is, geboren uit een vergeetachtigheid van de Cantina Sociale Valpolicella, die per ongeluk een vat recioto-ferment, dat meer dan noodzakelijk was, had achtergelaten en alle aanwezige suikers in de most omgezet werden in alcohol. Dit is hoe Adelino Luchese, het hoofd van de bovengenoemde wijnkelder, in 1936, besloot de wijn te proeven, en riep: "Maar dit is niet bitter, het is Amarone!" zo werd het begin van de geschiedenis van Amarone bepaald, zoals we deze vandaag kennen. De eerste flessen, die onder deze naam op de markt werden gebracht ontstaan in 1953, maar deze geweldige rode wijn verkreeg de DOC-vermelding in 1968 en de DOCG pas recentelijk, namelijk in 2010

Amarone della Valpolicella DOCG: kenmerken en soorten

Immagine che contiene pianta, frescoDescrizione generata automaticamente

Amarone wordt door velen gedefinieerd als een "meester wijn", met een geweldige body en structuur, maar wat zijn de wijnstokprotagonisten voor een wijnbereiding van dit succes? Er zijn Venetiaanse autochtone zwarte bessen, namelijk Corvina, Corvinone en Rondinella. Corvina-druiven moeten aanwezig zijn, om gedisciplineerd te worden, in een variabel percentage dat 45-95% van het totaal moet dekken, terwijl de Corvinone-druif de Corvina kan vervangen voor maximaal 50%. Het gebruik van Rondinella is ook toegestaan, in een percentage van 5 tot 30%, maar ook andere niet-aromatische zwarte bessen wijnstokken, geteeld in de Veronese wijngaarden, kunnen gebruikt worden. 

Het productiegebied van Amarone Della Valpolicella DOCG strekt zich uit van de provincie Verona, het Gardameer volgend tot aan de grens van de provincie Vicenza, op valleien en hellingen die de vlakte binnenkomen die het silhouet van één hand vormen. Hier heeft de bodem verschillende kenmerken, variërend van vulkanische oorsprong tot kalksteen houdend-dolomitisch, die samen met het unieke microklimaat in het gebied een van de Italiaanse gebieden zijn die het meest geschikt zijn voor het cultiveren van wijnstokken. 

Gebaseerd op het productiegebied, kunnen de Amarone della Valpolicella DOCG-wijnen bogen op verschillende appellaties, zoals "Classico", verwijzend naar het oudste productiegebied, of Amarone della Valpantena DOCG, als een wijn wordt geboren op de heuvels verder ten oosten van het uitgekozen gebied. De druivenoogst vindt plaats in oktober, rigoureus met de hand en vervolgens laat men de druiven 120 dagen verwelken op houten rekken. Ten slotte moet de most twee jaar veroudering ondergaan, die vier jaar duren voor het type Amarone Valpolicella DOCG Riserva.

Gastronomische combinaties

De Amarone della Valpolicella DOCG is een elegante en weelderige wijn, met een groot rijpingspotentieel, donker granaatrode kleur en fruitige, balsamico-achtige en kruidige geuren. Met een zachte smaak en overtuigende en harmonieuze tannines vereist de Amarone della Valpolicella gecombineerd te worden met belangrijke gerechten zoals vleesmenu’s, braadstukken, maar vooral met wild. Proef het in combinatie met risotto of braadstuk met Amarone of rijpe kazen gestoofde amarone of met oude kazen!


Nu je alles weet over de Amarone della Valpolicella DOCG, serveer je hem in een groot glas op 18-20 °C en hij wordt gewaardeerd met voeding maar kan ook alleen gedronken worden, aan het einde van de maaltijd of als meditatiewijn, zoals in het geval van de uitstekende Amarone della Valpolicella Classico DOCG 2018!

 

Bekijk de inhoud
Zoek in het blog