De labels om weer terug te keren naar jouw vakantie

Want met de juiste wijn begint de zomer helemaal opnieuw

De labels om weer terug te keren naar jouw vakantie

Datum van publicatie: 06/09/2021

September is begonnen en dat betekent maar één ding: het is oogsttijd! Wandelen door de rijen wijnstokken, fietsen terwijl je de herfstkleuren bewondert, je favoriete wijnen proeven... het zijn slechts enkele van de prachtige activiteiten die je deze maand kunt ondernemen. Maar als de nostalgie van de vakantie, die net is afgelopen, sterker wordt gevoeld dan normaal, is er nog steeds tijd om enkele labels te ontkurken die naar de zomer smaken.

Of je nu een strand- en parasoltype bent of een grote wandelaar, volg ons advies en keer (althans met je geest) terug naar die avond in juni, toen alles nog moest beginnen en je er al van droomde om je koffer in te pakken. Zonder de wijn te vergeten, natuurlijk!

 

Een zomer aan zee

Zin om te... toosten! Ja, want als het waar is dat je door de hitte gewoon het water in wilt duiken en in de schaduw van een parasol wilt uitrusten, is het waar dat, wanneer de avondbries arriveert, niemand je een lekker glas wijn verbiedt. Zeker als er verse vis op het menu staat, waar een Vermentino Toscana IGT Selvato perfect bij past: is het niet verwonderlijk dat zij "de druif die van de zee houdt" wordt genoemd.

Hoe kunnen we die heerlijke wandelingen langs het strand, tussen het een en ander aperitief op Sardinië, vergeten? Er is niet veel voor nodig om je weer zo te voelen. Kies voor een frisse witte met een sterk territoriale ziel, zoals een Isola dei Nuraghi IGT Bianco en je bent al halverwege. De aroma's van wit vruchtvlees en delicate witte bloemen, gecombineerd met de hartige en minerale hints die typisch zijn voor Sardijnse wijnen, maken haar perfect bij zowel voorgerechten van vis, maar ook bij de meest verse kazen. Met bijvoorbeeld een buffelmozzarella vormt zij een heerlijke combinatie om te proeven.

 

Tussen de bergen van het toosten

Als je van de bergen en avontuur houdt, maar bovenal de immense vergezichten op grote hoogte bewondert, terwijl je geniet van de lokale lekkernijen en een goed glas wijn drinkt. Hier vindt een rode ook in augustus zijn plaats op tafel en wordt hij de hoofdrolspeler van vele lunches en diners in gezelschap. Als je weer wilt terugkeren naar die vrolijkheid, waarom organiseer je dan geen "polenta en kaas" -avond met vrienden? Met een paar flessen Merlot (maar zelfs meer) wordt de sfeer meteen geweldig. Een andere goede keuze zou een klassieke Teroldego kunnen zijn, een intens en fruitig rode, typisch Zuid-Tirools. Wist je dat de naam is afgeleid van "Tiroler" en "Gold", wat "Tiroler goud" betekent? Wat meteen alles zegt over zijn kostbare karikatuur...

 

Maar Noord-Italië is ook de thuisbasis van grote witte wijnen, die over de hele wereld beroemd zijn om hun finesse en elegantie. De Müller Thurgau speelt zeker een hoofdrol: met haar hints van perzik en golden en haar beslissende persistentie is zij een witte die weet op te vallen.

 

Heuvels en glazen onder de sterren

De rust van het platteland heeft iets fascinerends. Tussen kleine dorpjes die stil lijken te staan ​​in de tijd en immense uitgestrekte bloeiende weiden, was jouw vakantie een echt moment van ontspanning. Wat vond je het leukst? De gemoedelijke sfeer die bij elke maaltijd werd gecreëerd. We weten immers dat een schotel met vleeswaren, zeker wanneer deze vergezeld wordt van traditionele tigelle en gefrituurde dumplings, is dit altijd een goed begin van een lange avond. In dit geval zijn de twee onvermijdelijke metgezellen een Bonarda dell'Oltrepò Pavese en een Lambrusco di Modena DOC. Hun aangename bruisen reinigt de mond en verleidt zonder al te veel problemen tot het tweede glas: ideaal voor een landelijk diner, dat eindigt door naar de sterrenhemel te kijken, met het geluid van krekels op de achtergrond.

 

En zelfs als de zomer bijna voorbij is, stop dan niet met te toosten. September en de wijnoogst zijn een prima excuus om de glazen weer te vullen en verder te toosten!