Falanghina, het wijnsymbool van CampaniŽ

Onder de meest geliefde witte wijnen bevindt zich ook de "wijn van de keizers"

Falanghina, het wijnsymbool van CampaniŽ

Datum van publicatie: 01/06/2022

GESCHIEDENIS VAN FALANGHINA EN OORSPRONG VAN DE NAAM

Falanghina dateert uit de Romeinse tijd en is één van de meest gewaardeerde witte wijnen sinds de oude geschiedenis. Door Plinius de Oudere en door verschillende dichters uit de oudheid geïntegreerd, lijkt het erop dat de Falanghina-wijn onvermijdelijk was in het koninklijk hof van Napels; en was ook opgenomen in het handvest van de pauselijke wijnen.

Het wijndruivenras werd waarschijnlijk geïntroduceerd in Campanië door de Griekse kolonisten en werd vervolgens inheems in de Italiaanse regio. Na verloop van tijd nam de teelt van het wijndruivenras geleidelijk af, totdat werd ontdekt dat de Falanghina-druiven Phylloxera konden weerstaan, een epidemie van de wijnstokken die bijna alle druivenoogsten tegen het einde van de negentiende eeuw vernietigde. Sindsdien is het wijndruivenras opnieuw geëvalueerd en zijn er nieuwe teeltmethoden geïntroduceerd die voorkeur geven aan kwaliteit in vergelijking met kwantiteit, waardoor de Falanghina-wijn een bron van trots voor Campanië is geworden.

Wat betekent "Falanghina"? De oorsprong van de naam lijkt afkomstig te zijn van de term "falanga" die de houten paal aangeeft die de wijnstokken dragen.


WAAR WORDT FALANGHINA GEPRODUCEERD?

Falanghina is een zeer aanpasbare druif met goede opbrengsten, die voornamelijk wordt gekweekt in Campanië, meer precies in het Sannio Beneventano-gebied, in de Campi Flegrei en in Caserta. Campanië, met zijn gevarieerde grond die in hoofdzaak uit heuvels en bergen bestaat, is een territorium dat vooral geschikt is voor de teelt van de Falanghina-druiven, die ongeveer 5% van het met wijnstokken beplant oppervlak van de regio beslaat. Het klimaat, blootstelling aan de zon en kleiachtige bodems met de aanwezigheid van vulkanisch stof, zijn allemaal elementen die bijdragen aan de organoleptische uniekheid van de geproduceerde wijn.

Het is interessant om op te merken dat in 2005 studies over DNA werden uitgevoerd die genetische verschillen tussen het wijndruivenras van de Falanghina in het gebied van Napels hebben benadrukt en druiven die in de provincie Benevento worden geteeld.


FALANGHINA: WELKE SOORTEN BESTAAN ER

Falanghina-druiven kunnen, nadat ze met de hand zijn geoogst, worden gevinifieerd, waardoor verschillende soorten wijn ontstaan. De meest wijdverbreide versie is zeker degene die leven geeft aan een droge wijn, maar het is ook mogelijk om mousserende wijnen, passito-wijnen of zelfs het late druivenoogsttype te produceren.


ORGANOLEPTISCHE EIGENSCHAPPEN

Falanghina Campania IGT is de afgelopen jaren steeds populairder geworden op de nationale en internationale markt, als bewijs van haar hoge kwaliteit. Gekenmerkt door een strogele kleur met groene tinten, is deze wijn al merkbaar vanaf de eerste slok. De geuren zijn intens maar evenwichtig en geven bloemennoten en fruitige en citrusaroma's vrij met hints van appel, peer en banaan. De smaak is droog en aangenaam, licht zurig en met een gemiddelde body.


FALANGHINA AAN TAFEL: DE BESTE COMBINATIES

Deze frisse en gemakkelijk te drinken wijn is uitstekend om puur te worden geproefd als aperitief wijn, in combinatie met kruidenkazen of zachte kazen. Falanghina drukt echter al zijn grandeur uit, in combinatie met een vismenu, in al zijn vormen: gefrituurd of gegrild, met schaaldieren, zeevruchten en sushi. Subliem in combinatie met spaghetti en kokkels of bij eerste borden met verwerkte vissen, zelfs met tomatensaus, in het algemeen kan ze worden gecombineerd met alle gerechten van Campanese en de mediterrane keuken, inclusief die op basis van wit vlees.

Nodig je gasten uit voor een visdiner en serveer de Falanghina op 8-10º C: niemand zal teleurgesteld worden!
 

Bekijk de inhoud
Zoek in het blog