Feestdagen menu: met het juiste glas wijn combineren!

Hier zijn de wijnen die de gourmet menuís verheerlijken die je in gedachten hebt

Feestdagen menu: met het juiste glas wijn combineren!

Datum van publicatie: 18/12/2023

Aan jouw feestdagen tafel mogen je geliefden zeker niet ontbreken, veel gastronomische gerechten en ... de juiste wijn natuurlijk! Er zijn mensen die de voorkeur geven aan een lekker visgerecht en degenen die een vleesgerecht niet willen opgeven, maar maak je geen zorgen: ongeacht het menu dat je in gedachten hebt, hier vind je veel tips om in stijl te ontkurken. Ben je al nieuwsgierig geworden? Kijk hier!

Wijnen voor de feestdagen: kerstavond op basis van visgerechten

Als je een iets meer verfijnd menu in gedachten hebt, misschien voor een kerstavond op basis van visgerechten, hebben we de perfecte witte wijn in gedachten: de CORTESE PIEMONTE DOC past gewoon perfect bij de heerlijke voorgerechten met schaaldieren, tartaar en ook bij de eerste gangen op basis van zeevruchten (stel je eens voor hoe geweldig het is om de avond te beginnen met een lekkere spaghettino met kokkels? Mmmh ... om van te watertanden!) Serveer haar fris en je zult zien dat het echt een winnende combinatie is: je kunt haar natuurlijk ook aan het einde van de maaltijd combineren, vooral als je een tweede "chique" gang in gedachten hebt, zoals een gebakken visgerecht met kruiden of een klassieke zeebaars gebakken in folie, die er altijd goed uitziet om de feestdagen periode in stijl te beginnen, toch?

Wijnen voor de feestdagen: een welkomstdrank is altijd een goed idee

Je gasten een licht en fris glas serveren (meestal een bubbel, maar een stevig witte wijn is ook prima) is niet alleen ideaal om ze welkom te laten voelen: een klein aperitief voordat het echte diner begint, kan hét moment zijn om te chatten en het wachten op de laatkomers een beetje te verzachten die, zoals we weten, er altijd zullen zijn. Maar echt altijd! Houd altijd een koele bubbel in voorraad en je zult zien dat je geen fouten maakt, vooral als je familieleden hebt die van ver komen en het risico lopen om vertraging door het verkeer op te lopen;-).

Wijnen voor de feestdagen: Kerstmis op basis van vlees

Hoewel je (misschien) op kerstavond iets lichters wilt serveren, zijn we er zeker van dat je met Kerstmis een prachtig "strong" menu op basis van vlees wilt serveren. Zoals we je altijd vertellen, mag in de kelder van een echte winelover, zoals jij, een omhullende rode wijn met body niet ontbreken, die perfect te combineren is met alle soorten vlees en met die heerlijke kazen die zeker eruit springen voor een aards voorgerecht met een beetje pit. Een CASTELLI ROMANI DOC ROSSO COLLECTION is het label om altijd bij de hand te hebben voor de meest gedurfde menu's: geurig en intens, is gewoon perfect bij braadstukken en wild, maar het kan zelfs de traditioneel smakelijke eerste gangen begeleiden, zoals de bucatini all’amatriciana. Samen met een snijplank gevuld met salami en kazen kan het een extra draai geven aan het voorgerecht: kortom, ze past goed bij alles!

Wijnen voor de feestdagen: een menu “zee en bergen”

Wil je niet kiezen tussen vlees of vis en ben je van plan om jezelf als een echte Master chef in de keuken te ontketenen om alle soorten gerechten op de tafel te serveren? Als je een menu "zee en bergen" (zoals ze in de jaren 90 zeiden) in gedachten hebt, zal wijn geen probleem zijn! Met de RAGGIANTE ROSATO heb je alle troeven in handen: geroosterde kip, garnalencocktail, verschillende cruditè, verse kazen ... je kunt jezelf echt verwennen met al die gastronomische gerechten die je in gedachten hebt, inclusief fusion gerechten! Eh ja, omdat deze delicate en aromatische rosé ideaal is om ook gekruide gerechten te begeleiden, en evenals een topper is bij een aperitief of als welkomstglas (een vleugje frisheid "in roze" voordat je aan tafel gaat, is altijd een goede keuze, denk je niet?)
Als je voor chique kiest en uitgebreide canapés of wat exotisch finger food wilt serveren, moet je haar absoluut koel bewaren, geloof me: je gasten zullen er al dol op zijn bij de eerste slok.

Wijnen voor de feestdagen: en welke wijn ontkurk je bij het dessert?

Het meest heerlijke staat op dit moment angstig te wachten, daar zijn we zeker van: het dessert is hét deel van de maaltijd waar sommigen het meest van houden. Op de "Made in Italy" feesttafel mogen Panettone en Pandoro zeker niet ontbreken: hier, zoals je weet, zijn de denkrichtingen tegenstrijdig, maar met ons valt niet te schertsen... we schenken in tot het maximale! ;-) Ook nougat en gedroogd fruit zijn altijd erg populair, naast de verschillende desserts van regionale tradities. Welke wijn ontkurk je bij het dessert? Eenvoudig, een mooie bubbel: de ‘900 GRAN GIORDANO, is bijvoorbeeld perfect om te combineren bij alle desserts waar we het over hadden, maar dat niet alleen: je kunt haar vanaf het voorgerecht tot laat in de avond serveren, wanneer je nog rond de tafel zit om verder te kletsen. Een super veelzijdige bubbel die, vooral tijdens de feestdagen, altijd in de koelkast in perfecte staat blijft: je zult zien dat de kans om haar te ontkurken snel aanbreekt, daar zijn we zeker van! 

Nu we je veel tips hebben gegeven over hoe je jouw feestdagen menu's kunt combineren met de juiste wijn, hoef je alleen maar een kijkje te nemen bij Giordano : je zult er alle juiste labels vinden om je toosten echt sprankelend te maken.