Wijn in muziek

Als inspiratie vanuit een goed nummer (of van een goed glas) komt

Wijn in muziek

Datum van publicatie: 24/02/2021

Muziek en wijn, die altijd een winnende combinatie zijn geweest. Want weet u, met de juiste sound is alles net iets anders, zelfs het glas dat u drinkt. Neem bijvoorbeeld een Primitivo di Manduria, genieten op de bank, met zacht licht en Eric Clapton die op de achtergrond speelt… Chapeau. En als wijn de hoofdrolspeler wordt van uw favoriete liedjes, dan past alles in elkaar en is de cirkel perfect gesloten.

Dus hier is onze toplijst met liedjes, Italiaans en niet, die de nectar van Bacchus vieren. Omdat u inspiratie kunt vinden in het glas, maar deze aantekeningen helpen ook veel ...

 

Blijdschap is…?

Als u wat rond vraagt, zal iedereen antwoorden "een glas wijn met een broodje", dit is één van de grote zekerheden van de wereld. Omdat Al Bano en Romina dit goed wisten, creëerden ze een tijdloze klassieker. En wat ze zongen, is dat niet de meest natuurlijke en eenvoudige combinatie die er bestaat? Brood, salami en Lambrusco. En als u de chique versie wilt, dan is brood, mortadella en Prosecco Millesimato het winnende alternatief.

 

Rijpheid, zoals een gerijpte wijn

Wat is poëtischer dan uw leven als een wijn voor te stellen? Eerst jong en onrijp, daarna geleidelijk gerijpt en voller. En als daarna Frank Sinatra het zingt, is het zeker niet de diepte die ontbreekt. In zijn beroemde lied "It was a very good year" blikt onze Frank terug op dat specifieke moment van zijn leven, zeggend dat hij zich "in de herfst van het jaar" bevindt en zich voelt als een "vintage wijn". Als rijping hetzelfde effect heeft als bij de Amarone, hoeft u zich geen zorgen te maken.


 

1969: het jaar waarin er geen wijn was (alleen in het lied, gelukkig...)

“So I called up the Captain, ‘Please bring me my wine’ / He said, ‘We haven’t had that spirit here since 1969.” Symbolische vers van een al even legendarische tekst. Het was 1976 en de Eagles zongen Hotel California, een lied dat de soundtrack van een hele generatie heeft vertegenwoordigd. De ware betekenis ervan is het onderwerp geweest van verschillende hypothesen en vermoedens, maar wat zeker is, is dat wijn één van de belangrijkste elementen is. Dit is het juiste ritme voor een Barbaresco: intens, langzaam te ontdekken en te genieten in een zeer lange slok.

Een fles rode wijn, en klaar om te beginnen

In een goede playlist die overtuigt, mag een geweldige artiest als Eric Clapton niet ontbreken. En in feite, hier is hij dan, met zijn "Bottle of red wine", om op maximaal volume te beluisteren terwijl u uw gastronomische hamburger bereidt, met gekarameliseerde uien, salade, Piemontese toma en zelfgemaakte mayonaise (het geluid is dat van de Amerikaanse blues, de keuken kan niet worden overtroffen). Voor de wijn, blijf bij sterke, pittige smaken, die in staat zijn om het spel mee te spelen. Een Chianti Riserva is bijvoorbeeld perfect.

 

Ontkurk de fles en ...

Wanneer u de wijn opent, weet u, de avond neemt de wending die u wilde, met een sfeer die opwarmt en de zielen ontspant. En daarover zijn we het allemaal eens, zelfs de jonge Ier Ed Sheeran, die in zijn zorgeloze "Barcelona" vrolijk zingt "Well get up, up on the dancefloor tonight / I've got two left feet and a bottle of red wine”. Nou ja, een moeilijke uitnodiging om af te slaan, zeker als de wijn een frisse Lugana of een uiterst drinkbare Spumante Ribolla Gialla is.