Wijn voor vrouwen: wie zegt dat hij altijd de wijn moet kiezen?

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag maken we ruimte vrij voor wijn voor vrouwen. De meest geliefde wijnen van de meest gepassioneerde vrouwelijke Wine Lovers, en onze tips om altijd de juiste wijn en de juiste combinaties te kiezen.

Wijn voor vrouwen: wie zegt dat hij altijd de wijn moet kiezen?

Datum van publicatie: 05/03/2019

Wijn is vrouw, en dat wordt het steeds meer! Een grote passie die we allemaal delen, verovert steeds meer de harten van degenen die de andere helft van de hemel dragen. Er zijn steeds meer deskundige en bekwame vrouwelijke sommeliers met een neus voor prikkelende en geslaagde wijnkeuzes. Internationale Vrouwendag komt dichterbij: daarom hebben we besloten iets te vertellen over de wijnen waar vrouwen het meest houden en over de tips van de meest deskundige en grootste liefhebbers onder onze vrouwelijke cliënten.

Want wie zegt nou eigenlijk dat hij altijd de wijn moet kiezen?

Wijn voor vrouwen: onze tips voor wijnen gebotteld met kurk waar u blij van wordt

Voordat u kiest

Un buon vino non deve necessariamente essere costoso

Julia Oudill, Head Sommelier bij Campagnie des Vins Surnaturelle in Londen, weet heel goed hoe een goede wijn zou moeten zijn.

“[…] zou niet alleen voor diegenen moeten zijn die 500 euro per fles kunnen betalen".

Gezamenlijk uitgangspunt: wijn is een van de geneugten van het leven, onbetaalbare prijzen die de toegang daartoe beperken doen geen goed aan diegene die met deze passie leven. Een dure wijn is niet per definitie een goed wijn. En een ogenschijnlijk goedkope wijn hoeft niet altijd slecht te zijn. Je moet verstandig kiezen, rekening houdend met meerdere factoren: een liefhebber weet goed welk advies hij moet volgen om te weten of een wijn goed is en weet de juiste keuze te maken zonder zich te laten tegenhouden door het etiket of de prijs!

Harmonische combinaties

Accostamenti armonici per stupire ogni volta che si stappa

Het combineren van spijzen met wijn is een echte kunst. De Italiaanse, de Franse en de Engelse school zijn de 3 belangrijkste scholen die waardevolle aanwijzingen geven over welke wijn aan tafel ontkurkt dient te worden. We vestigen onze aandacht op de derde school en op de woorden van de oprichters van deze school, Cyril en Elizabeth Ray:

“ Een ieder van ons moet zich laten leiden door zijn eigen persoonlijke smaak en voorkeuren […]”.

Het soort glas maakt niet uit, zolang de smaken maar in harmonie met elkaar zijn. Een zorgvuldige keuze betekent ook contrasteren, maar wel op harmonieuze wijze. Zijn we gek geworden? Absoluut niet! In dit voorbeeld leggen we uit hoe u een passende wijn kunt vinden waarbij de contrasten voor de harmonie zorgen. We nemen een schimmelkaas met een uitgesproken intense smaak en duidelijk vettig component. Voor het contrast komt een droge zware wijn met zware tannine in aanmerking. Deze kenmerken zal de overdaad aan vettigheid verzachten en tegelijkertijd de smaak van het stukje kaas veraangenamen. We raden een Barolo DOCG aan, een edele strenge wijn: de keus van de echte vrouwelijke wijnkenner!

Witte en mousserende wijnen? Ja, maar ook Rosé en...

Un vino rosato ha sempre un suo perchť: stappalo e ti conquisterŗ!

De wijnwereld loopt soms het gevaar zichzelf teveel als ijkpunt te nemen en daarbij clichés en mythes in stand te houden. Verder is de lijst met inschattingen welke wijnen vrouwen lekker vinden erg lang. Hoewel cijfers aantonen dat de vrouwelijke wijnliefhebbers een lichte voorkeur hebben voor witte en mousserende wijnen, wil dat nog niet zeggen dat ze geen liefhebber zijn van andere wijnen. Roséwijnen, en dan vooral de meer intrigerende en minder algemene roséwijnen, zijn altijd een goede keuze. Ook verdienen de rode wijnen meer aandacht, waarbij vooral de Barbera en Chianti de voorkeur lijken te hebben. Voor Prosecco bestaat een eeuwige liefde (en niet alleen bij het vrouwelijk publiek): bij speciale gelegenheden zal geen enkele vrouwelijke wijnkenner un Amarone della Valpolicella, de echte steunpilaar van wijn Made in Italy, uit de weg gaan.

Geef je zesde zintuig de ruimte!

Lasciati ispirare...

Als men kiest voor wijn gebotteld met een kurk, dan is het nooit een slecht idee zich te laten leiden door intuïtie en inspiratie. En vrouwen zijn hier gevoelig voor en weten hierin altijd de beste combinatie vinden. Hoe dan? Door van de geijkte paden af te wijken en zich klaar te maken om te proosten met wijnen die eenvoudig weg onvergetelijk zijn!